Celiakie

Dobrý den p.doktorko,prosím Vás,navazuji na můj dotaz z března 2013 ohledně nedodržování bezl.diety /potvrzená celiakie/a poklesu transglutaminázy a endomysia.objednala jsem se na vlastní žádost na kontrolní odběr endomysia a transglutaminázy a to i přes to,že bezl.dietu vědomě nedodržuji.Endomysium vyšlo negativní a u transglutaminázy hodnota 10.Výše uvedené hodnoty vždy rapidně klesají i když vůbec nedodržuji bezl.dietu.Nedovedu si vysvětlit tuto záhadu a ani můj gastroenterolog.Mám intoleranci na bílkovinu krav.mléka a mléko opravdu nekonzumuji.Je možné ,že hodnoty na celiakii jsou negativní v důsledku vyřazení mléka ze stravy?Děkuji velice za zodpovězení

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nespojovala bych pokles hodnot protilátek proti tk. transglutamináze a endomyziu s dietou bez mléka. Spíše bych se přikláněla k tomu, že i když nyní zatěžujete střevo lepkem, zánět, který následně způsobuje změny v imunitním systému může nastupovat pomalu. Celiakie u Vás byla objevena až v pozdějším věku a asi Vám léta nepůsobobila žádné problémy, i když zánět ve střevě mohl pozvolna vznikat. Pokud Vám diagnosa byla stanovena histologickým vyšetřením střevní sliznice, tak bych jí opravdu věřila. Při histologickém vyšetření se vyšetřuje přímo tkáň, která je zánětem postižena. Laboratorní testy odrážejí reaktivitu imunitního systému, a i když výše zmiňované testy jsou velm citlivé ne však na 100%.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: