Celiakie

Dobrý den,můj dotaz bude delší. Mám dceru 14 měsíců. Narodila se předčasně ve 33tt. Problémy žádné neměla a po týdnu jsme byli propuštěni domů. Ze začátku měla problém s kakáním, nekadila i dvacet dní. Na dětské proktologii nám doporučili diletovat konečník, pro jeho zůžení. Skončili jsme v šesti měsících a kakání se upravilo na jednou denně. Ve třech měsících jsem přestala kojit, jelikož dcera odmítala prs, přešli jsme tedy na nutrilon a ve čtyřech měsících začali na radu dětské dr. přikrmovat. Nejprve jen ze skleniček, později a i domácí kašičky. Lepek jsme zařadili v sedmi měsícíh. V deseti již dcera běžně držela v ruce rohlík a žvýkala ho. Vše bez problémů, hovínko měla normální formované. V deseti měsících chytila adenoviry a campilobakterii. Dokonce měla krev ve stolici. Byli jsme týden v nemocnici, kde dostala dietu, jen banány, rohlík, piškoty a jablka. Léčili jsme jí pouze smektou a enterolem. Po čtyřech týdnech nás průjem konečně opustil. Dcera začala kadit opět jednou, maximálně dvakrát denně, ale vždy toho byla plná plenka a řidčí kaše. Na vánoce v jejích 11-ti měsících už nám vyšli testy na campilobakterii negativní. Vše vypadalo dobře, ale během svátků dostala pprvé k jídlu chleba namazaný tenkou vrstvičkou másla a šunku a další den měla okamžitě průjem. Zaléčili jsme ho smektou a po dvou dnech bylo vše ok. V únoru jsme byli u babičky na zabíjačce. Snažila jsem se hlídat, aby dcera nedostala mastné, ale bohužel babička si myslí, že ví vše líp a tak jí dala trochu polévky a samozřejmě ochutnat maso. Do toho dcera chytila virózu a týden měla průjem ( Vodnatá stolice po každém jídle). Opět jsme nasdili dietu, smektu a enterol. V březnu jsem já dostala jednodenní střevní chřipku. tu ode mě dostal manžel a od něho nejspíš i dcera, která měla opět průjem, cca 2 dny. Celý půl rok od té doby, co měla campilobakterii má kašovitou stolici, maximálně dvakrát denně. Někdy řidčí, někdy hustší. Jen dvakrát měla stolici formovanou. Ve stravě má běžně lepkové i bezlepkové potraviny. Naše dětská dr. nás poslala na gastro, s tím, že se jí nelíbí ty opakované průjmy ani řídká stolice a že má podezření na celiakii. Tam nám nikdo nic neřekl. Jen nám vzali krev a výsledky prý budou tak za měsíc. Dcera je aktivní, ráda jí, váží dokonce víc, než její stejně starý bratrane, který se narodil normálně v termínu. Má spoustu krásných vlásků. Jen občas se mi zdá, že má nafouklé bříško a polámané nehtíky. Nevím, co mám očekávat? Jestli se může opravdu jednat o celiakii, nebo je to vše způsobeno tou bakteriií? Jak dlouho trvá rekonvalescence po takovéto nemoci? Je mi jasné, že bez krevních testů mi asi příliš nepomůžete, ale alespoň mi řekněte, co můžeme očekávat? Mám se připravit na to, že dcera má alergii na lepek? Je možné, aby se projevila až teď po onemocnění campilobakterií? Nikdo v rodině mé ani manželově nikdy alergii na lepek neměl. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Vážená paní Iveto, onemocnění céliakií se může projevit kdykoli během života disponované osoby. Standardním potvrzením diagnózy céliakie je typický mikroskopický nález ve vzorku sliznice tenkého střeva, odebraného při endoskopii horní části zažívací trubice. Laboratorní pozitivita vybraných parametrů při vyšetření krve může histologický nález potvrdit, nikoliv nahradit. Céliakie se nedědí z generaci na generaci, takže ve Vašich rodinách nemusí být nikdo postižen títmo onemocněním. Souvislost céliakie s infekčním onemocněním nebyla zatím nikdy prokázána. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: