Celiakie

Dobrý den, mám 13 měsíční dceru. V 9 měsících zvracela (jen v noci a pak při obědě - zeleninový příkrm) a protože delší dobu málo přibývala na váze, byli jsme odesláni do nemocnice. Tam nám zjistili nízkou hladinu IGA. Byla nám doporučena kontrola za 2 měsíce, když se hladina IGA nezvýší, doporučena BIOPSIE. Hladina IGA se nezvýšila (minimální hranice 0,22 dcera má 0,10), biopsii jsem odmítla. Dětská lékařka nám tedy nařídila přísnou bezlepkovou dietu a odběry se budou opakovat asi za půl roku. Chci vědět, zda skutečně nízká hladina IGA může znamenat alergii na lepek (v rodině nemá nikdo žádnou alergii prokázanou - nebyli jsme nikdy u alergologa) (dcera jedla bezlepkové kaše, s lepkem měla pouze kůrku od chleba a tu jsem jí dávala jen asi 14 dní předtím, než zvracela a myslím si, že jí zase tak moc nesnědla, jinak jedla masozeleninové příkrmy, ovoce, stále kojím). Slyšela jsem, že na alergie je IGE. IGA má údajně znamenat, že by mělo být dítě více nemocné - kašel, průdušky? Ale dcera nebývá často nemocná (2x měla antibiotika na průdušky, ale to si myslím, že není moc často). Teď už má asi měsíc rýmu, ta byla zelená, nyní už je rýma slabší a taky hodně kašlala (14 dní, nyní 14 dní je kašel taky slabší). Poslechově je to čisté, na ORL taky v pořádku - já si myslím, že ta rýma a kašel je asi proto, že se jí prořezávají stoličky. Můžete mi prosím vysvětlit, jak je to s IGA a IGE? Děkuji za odpověď, Markéta.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Markéto. Na celiakii lze udělat vyšetření přímo z krve bez nutnosti biopsie, kdy se stanovují specifické protilátky na gliadin (lepek). Biopsie se provádí v dalším kroku. Pokud má Vaše dcera vyšší IgA proti gliadinu, je riziko celiakie zvýšené a lze jej potvrdit jen biopsií. Tato metoda není dnes nijak zatěžující, většinou se provádí tak, že dítě spolkne kapsli. IgA jsou slizniční protilátky, IgE jsou protilátky zvýšené při různých typech alergií vč. celiakie.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: