Celiakie ?

Dobrý den, obracím se na vás ohledně nejasných výsledků s podezřením na celiakii sprue. Při vyšetření na alergologii mi byly náhodně zjištěny vyšší hodnoty u lepku (gliadin IgA a IgG), poté proběhly další odběry, tyto hodnoty ještě vyšší, deamidované gliadiové peptidy IgA 10x vyšší než je norma, ale transglutamináza negativní, deamidované gliadinové peptidy IgG také negativní. Poté jsem prodělala vyšetření gastroskopie+biopsie a prý je vše v pořádku. Obávám se, že celiakii mám a nerada bych se zbytečně vystavovala lepku. Nikdo mi neřekl, proč mám takové hodnoty a co to způsobuje. Existuje nějaké vysvětlení? Mockrát děkuji. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za pozdní odpověď, dotaz byl až nyní ke mě přesunut. V krevních testech cílených na celiakii se používá několik různých typů protilátek a ty protigliadinové se dají označit za nejméně přesné. Nejlépe se dá posoudit diagnosa se znalostí hladiny protilátek proti transglutamináze a proti endomysiu, event. doplněných o deamid. gliadin. peptidy (ty druhé v dotazu neuvádíte - byly Vám testovány?). Upozorňuji, že je nutné, aby pacient nedržel již bezlepkovou dietu, při té pak protilátky mizí... Žádný laboratorní test není 100% přesný. Příčinou "falešné pozitivity" může být i jiné onemocnění střevní sliznice než je celiakie. Pokud jste ale měla negativní IgA proti tranglutamináze a zcela normální výsledek biopsie, je diagnosa celiakie velmi velmi nepravděpodobná. Vzhledem k tomu, že v dotazu neuvádíte, proč Vám vlastně byla daná vyšetření prováděna a jaké máte potíže (a z čeho tedy plyne Váš předpoklad, že celiakii máte...), nemohu Vám bohužel k věci říci nic bližšího. Doporučuji jakékoliv nejasnosti řešit s tím lékařem, který Vás vyšetřoval a zná příslušné okolnosti. Je samozřejmě povinností dotyčného lékaře Vám Vše vysvětlit, nebojte se ptát - ptejte se zejména, zda lze na základě dosavadních testů celiakii skutečně vyloučit (dozvíte se asi, že ne, ale že je velmi nepravděpodobná, jak již uvedeno výše) a pokud ne, tak jak by mělo probíhat další sledování (je i varianta "potenciální" celiakie). Také se zeptejte na možnost a vhodnost genetického testování - v některých nejasných případech (zda do té skupiny spadá Vaše situace nelze z dotazu dostatečně přesně posoudit...) je vhodný určitý genetický test, jehož negativita celiakii vylučuje.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: