Celiakie?

Dobrý den, je mi 27 let a poslední cca půl rok mě střídavě pobolívá pod levým žebrem. Většinou po jídle, někdy ale i před. Bolest se objevuje různě, někdy mě břicho bolí s přestávkami několik dní, pak zase bolest na několik dní ustane. Bohužel jsem zatím nevysledovala, po jakém jídle se mi to děje. Mívám často průjmy a některá jídla mnou tzv. jen projedou, jindy zase naopak nejdu na záchod třeba několik dní. Po některých jídlech je mi špatně od žaludku a na zvracení. Přitom se snažím jíst celkem zdravě. Trpím hodně nadýmáním a po některých jídlech i příšernou únavou. Když přijdu z práce domů, většinou se jen najím a jdu třeba na 3 hodiny spát, i když noc před tím jsem spala klidně 7 hodin. Do svých cca 20 let jsem měla podváhu a při svých 167 cm jsem vážila pouhých 45-47 kg a nemohla jsem přibrat. Teď vážím cca 53 kg. Chodila jsem i k výživovému poradci, který si se mnou nevěděl rady a podezříval mě z bulimie, že prý není možné, abych tolik jedla a přitom nepřibírala. V dětství jsem navíc trpěla nevysvětlitelnými a velmi silnými bolestmi břicha, u kterých se nakonec usoudilo, že jsou psychického rázu. Před několika měsíci jsem narazila na článek o celiakii a uvědomila si, že spoustu příznaků vlastně mám a tak jsem si po nějaké době koupila Biocard Celiak Test, který mi ale vyšel negativní. I když všude tento test chválí pro jeho velkou spolehlivost, chci se zeptat jak velká je pravděpodobnost, že i přesto, že mi tento test vyšel negativně, mohu trpět celiakií? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Doporučovala bych gastroenterologické vyšetření. Screenig celiakie se dá vyšetřit z krve- vyšetření protilátek proti tkáňové transglutaminase a protilátky proti endomyziu. Při pozitivitě tohoto vyšetření je nutné diagnosu potvrdit biopsií sliznice tenkého střeva.
Na ostatní volně prodejné testy bych nespoléhala.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: