Celiakie u 14 měsíční holčičky

Dobrý den paní doktorko, mám prosbu ohledně mé dcery. Na roční preventivní prohlídce se naší paní doktorce zdála dcera malá. Její výška byla v grafu na 3 percentilu. Pravidelně roste kolem 10 percentilu a tak se ji zdálo, že se v růstu dost propadla. Měřila 69,5cm. Nyní ve 14 měsících má 73 cm a je zpět na 10 percentilu. Já měřím 164cm, manžel 178 cm. V podstatě všichni v rodině jsme menšího vzrůstu. Prospívá dobře. Je spokojená. Řekla bych, že nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo něco být v nepořádku. Nicméně ji pani doktorka dělala krevní testy a vše bylo v pořádku. Jen u testu na lepek vyšla hodnota IgA jako pozitivní a IgG jako negativní a onámila mi, že má dcera pravděpodobnost, že bude mít celiakii. Jen ještě podstatná poznámka: Dceři jsem do roka nedávla potraviny obsahující lepek. Četla jsem totiž, že čím dýl děcku lepek dáte, tím je menší pravděpodobnost, že se nemoc objeví, tudíž v době kdy ji testy paní doktorka dělala lepek ještě ani neměla. Po roce jsem ji začala občas dávat piškoty, ale nic jiného s lepkem zatím nejí. O kaše nestojí a bílé pečivo ji dávat nechci, jelikož to není nic zdravého. Chci se zeptat zda mohly být testy zkreslené tím, že lepek neměla? Ještě ji stále kojím a v rodině nikdo touto ani jinou civilizační chorobou netrpí. Včera jsme byli v gastroentrologické poradně. Znovu ji nabrali krev a podle výsledku se uvidí. Pokud budou opět pozitivní, měla by jít na biopsii kterou já ale odmítám. Nechci dávat takto malé dítě do narkozy. Lepek opět do této doby moc nejedla, až na ty piškoty. Myslíte si, že může být výsledek opět zkreslený a že je šance, že je dcera zdravá? Díky předem za Vaši odpověd.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud dcerka měla pozitivní protilátky proti lepku ve třídě IgA, tak tento nález diagnosu celiakie nepotvrzuje. Myslím si , že na gastroenterologii dcerce nabrali specifičtější a senzitivnější vyšetření /protilátky proti tkáňové transglutamináze, proti endomyziu/, tato vyšetření jsou považována za standartní při vyhledávání pacientů s celiakií. Pokud by tato vyšetření byla pozitivní , i tak by se měla provést biopsie střeva, která by měla potvrdit diagnosu. Tím, že dcerce omezuje lepek v dietě, tak nezabráníte vzniku celiakie, Tato choroby vzniká na genetickém podkladě. I když toto onemocnění nebylo v rodině zjištěno,neznamená to , že ho nikdo v rodině nemá, může probíhat i zcela bezpříznakově. Naopak podle nových doporučení se doporučuje lepek zařazovat i před 6 měsícem, protože v tomto věku je imunitní systém připraven začít tolerovat různé potraviny, pokud se dítěti začnou dávat později je větší riziko, že může vzniklou nějaká patologická reakce. doporučovala bych proto řídit se radami lékaře, při pozitivním screningu provést biopsii a při potvrzení diagnosy začít držet bezlepkovou dietu, Naopak pokud by ji dcerka držela před vyšetřením, výsledky by mohly vyjít falešně negativní,

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: