Celiakie u dítěte

Dobrý den, dceři 5,5 let byla zjištěna z krve alergie na lepek, celiakie...testy jsme dělalai , protože ca 14 dnů po střevní chřipce měla dcera kašovitou stolici ,teď už je v pořádku. Máme jít na biopsii střeva. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že biopsie bude negativní...dcera nemá vůbec žádné příznaky, ráda jí, na svůj věk je i hodně vysoká 125cm, 25 kg ,nebývá unavená, břicho jí nebolí, dobře spí..prostě vůbec nic. V rodině nikdo celiakii ani alergii nemá.Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Renáto, krevní testy na celiakii jsou pouze pomocnou metodou. Je jich několik a jejich spolehlivost je různá. Také záleží, na výši - či stupni patologie v krevním testu. Čím vyšší hodnota testu je, tím větší je riziko, že celiakie bude potvrzena. Nicméně může se stát, a často se to tak děje, je biopsie je negativní. Pak je celiakie vyloučena, dítě je ale nutno nadále sledovat, včetně pravidelných odběrů krve, většinou cca 2 roky. Také je možné provádět genetické vyšetření na určení stupně rizika pro celiakii, což už je ale specialiované vyšetření. Přeji hodně štěstí. Zdravím. Rajchlová.

MUDr. Věra Rajchlová
MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: