Celková anestezie a norethisteron

Dobrý den, na začátek září mám naplánován nepříliš rozsáhlý estetický zákrok v celkové anestezii. Pravidelně neberu žádné léky, nekouřím ani nepiji alkohol, ale 14 dní před samotnou operací končím užívání Norethisteronu (obs. norethisteroni acetas, monohydrát laktosy) na oddálení menstruace, který bych měla brát celkem 15 dní. V příbalovém letáku tohoto léku je napsáno, že se má vysadit 6 týdnů před plánovanými operacemi, v diskuzích s lékaři jsem ale našla, že se povoluje užívání i těsně před a během zákroků. Chtěla bych se tedy zeptat, jak dlouho jsou zbytky léku obsaženy v krvi, jestli by bylo vhodné vysadit jej dříve než 14 dní před operací, upozornit na předešlé užívání anesteziologa a zda by mohl lék negativně ovlivnit samotnou anestezii a další. Děkuji za odpověď, hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. CO se týče anestezie a operace je hlavním rizikem norethisteronu zvýšené riziko tromboembolických příhod ( tromboflebitida až plicní embolie ), které opravdu může trvat až oněch zmíněných 6 týdnů. Toto riziko lze zmírnit celkovými opatřeními ( hydratace, bandáž nohou, časná mobilizace z lůžka ) případně přechodnou aplikací nízkomolekulárního heparinu. Čili probrat s operatérem a anesteziologem, jestli tohle po operaci zajistí. Jinak je otázka, proč Norethisteron máte užívat a zda by nebylo vhodné to užívání odložit až po operaci.

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: