Celkové dlouhodobé obtíže

Jsem Tomáš B., nar. 25.3.1989, Od 2007 do 2011 pracoval jako obchodní zástupce. Od 2011 do 03/2014 jako řidič autobusu v mezinárodní přepravě. Nyní nezam. z důvodu zdravotních obtíží. a mám tyto obtíže... ------------------------------------------------------------------------- Snesitelné bolesti hlavy - od 10/2013 Točení hlavy (nestabilita) - od 10/2013 Tlaky do hlavy - od 10/2013 Při usínání svalové záškuby/křeče (nepravidelně) – cca. od 2010 Těsně po usnutí opětovné probuzení pro pocit křeče v hlavě (nepravidelně) – od 10/2013 Pocit „průtoku“ čehosi v oblasti krční páteře směrem do hlavy (trvá cca. 3s) – cca. od 2010 *Postupně přibývající skvrny/čárky v očích + malé záblesky – cca. od 2004 Svědění v uších – cca. od 06/2013 Tlak v uších (pocit ucpaných uší) – od 04/2014 Pískání a hučení v uších (zhoršuje se) – cca. od 2010 Přecitlivělost na zvuky (před spaním se zhoršuje) – od 04/2014 Časté průjmy provázené křečovitou bolestí břicha (několikrát za měsíc) – cca. od 2010 Nesnášenlivost alkoholu (i při požití malého množství např. malé pivo, nastupují návaly horka, zadýchávání a pocení) – cca. od 2010 Poruchy erekce (zhoršuje se) – cca. od 2010 *Opakující se (cca. 2x do roka) záněty prostaty provázené zvýšenou citlivostí levého varlete – cca. od 2004 Po probuzení křečovitá bolest rukou, zhoršená citlivost (pocit přeležení) – cca. od 04/2014 Po probuzení pocit zadýchání nebo naopak nedostatku dechu. – cca. od 2008 Pocení v klidu, nadměrné pocení i při lehké fyz. aktivitě (zhoršuje se) – cca. od 2004 *Citelné bušení srdce i v klidu – cca. od 2008 Pocit vynechání srdečního stahu cca. 1-2s – několikrát do týdne – cca. od 2010 Obtíže při dýchání (pocit nedostatku dechu/neschopnost dodechnout na max.) – cca. od 2010 Bolesti kolen (při delším sezení a po sportu) – od 2010 *Bolesti a ztuhnutí krční a bederní páteře po delším sezení – cca. od 2008 Plísňové onemocnění mezi prsty na nohou – od 06/2013 Postupné ustupování/vypadávání vlasů – cca. od 2004 Problémy s usínáním a ráno pocit nevyspání (zhoršuje se) – cca. od 2010 Od roku 2008 do dnes, jsem pro různé bolesti či problémy s dýcháním a srdečním rytmem navštívil cca. 10x interní AMB v Karlovarské nemocnici, kde mi bylo několikrát provedeno EKG, měření TK a vizuální prohlídka neurologem. Výsledek vždy negativní. Vždy jsem byl odeslán zpět domů s tím, že mé problémy jsou psychického původu. Ovšem já osobně si nejsem nějakého stresu či jiného psychického vytížení vědom, snad až na výjimku neustále se opakujících zdravotních komplikací, které mi značně ovlivňují jak profesní, tak osobní život a které nejsou stále ani po šesti letech vyřešeny, ba naopak, zhoršují se! Nejvíce mě šokoval jeden nejmenovaný neurolog z nemocnice v Karlových Varech, který k mým potížím přistupoval s opravdu neprofesionálním přístupem. Vyšetření probíhalo jeho arogantním monologem: „To máte z nervů, to nic není. Běžte se domu vyspat a už nechoďte! My tady od toho nejsme. Až ochrnete na půlku těla nebo se nebudete moct zvednout z postele, tak přijďte!“ Pěkné, že? Nebráním se návštěvě psychiatra či nějakého zařízení, které se specializuje na alternativní medicínu, ale byl bych komukoliv nesmírně vděčný, kdyby už někdo konečně dělal svojí práci zodpovědně a odhalil zdroj mých potíží, abych již nemusel trávit volný čas po ambulancích, ale mohl vézt plnohodnotný život! ------------------------------------------------------------------------------ • Skvrny, čárky (plovoucí útvary) v očích – dle oftalmologa se jedná o „popraskáné“ cévky z důvodu dlouhodobé a neléčené hypertenze. Provedena prohlídka a preventivně provedena perimetrie = vše OK • Záněty prostaty – vyšetřen na urologii, ultrazvuk a odběry krve = vše OK - Příčina zánětů neznámá. • Citelné bušení srdce a pocit nedostatku dechu v klidu odeznělo po aplikaci léku Concor 5 (dle vyšetření EKG, TK, ECHO a BE), ovšem pro „nesnášenlivost“ přípravku (zhoršení sluchu via ušní šelest, tlaky v hlavě, zadýchávání i při minimální fyz. námaze a celkovému pocitovému zhoršení) byl lék, na základě konzultace s PL, po dvoutýdenním užívání, dne 12.5.2014 vysazen. • Tuhnutí páteře a bolesti s tím spojené řešil v roce 2009 PL odesláním na ortopedii, kde bylo provedeno vyšetření RTG a zjištěno „snížení“ plotének v oblasti bederní páteře. Po tomto zjištění bylo ponecháno namáhavých fyz. aktivit a problémy se (na čas) zmírnily. V roce 2013 byla provedena rehabilitace a na doporučení bylo provedeno revmatologické vyšetření vč. Bechtěrevovy choroby. Všechna vyšetření negativní. --------------------------------------------------------------------------------- Už opravdu nevím co mám dělat. Jsem opravdu zoufalý a na pokraji zhroucení...

Odpověď odborníka:

Milý Tomáši.
Vidím, že se velmi trápíte a mrzí mě, že Vaše zdravotní potíže takto negativně ovlivňují Váš osobní a pracovní život. Ráda bych Vám pomohla, ale pokud to nedokázali lékaři, kteří měli možnost Vás vyšetřit osobně, mé možnosti v rámci internetové poradny jsou mnohem omezenější. Potíže, které líčíte, jsou různorodé, a teoreticky mohou mít rozmanité příčiny. Jednotlivé problémy spolu mohou, ale také nemusejí souviset. Jste mladý člověk, pravděpodobnost nějakého vážného onemocnění je nízká, nicméně některé stavy by bylo přeci jen vhodné vyloučit. Určitě bych pomýšlela na problém s páteří, zejm. krční, doporučila bych neurologické vyšetření, případně vyšetření na ORL či očním, stran průjmu pak případně vyšetření gastroenterologem... Trochu mě zaráží opakované záněty prostaty, ale neznám podrobnosti. Jste někde sledován? Problém s erekcí lze řešit také na urologii, příp. sexuologii - a může být jistě odrazem Vašich ostatních potíží. Také mi z Vašeho popisu není jasné, zda-li Vám byl zjištěn vyšší krevní tlak (hypertenze) a zda-li jste se s ní léčil či léčíte (viz nález na očích??....lék Concor se užívá k léčbě vysokého krevního tlaku, ale třeba Vám ho nasadili jen kvůli zpomalení srdeční frekvence, nevím...). Nevím, která přesně vyšetření a v jakém rozsahu jste již absolvoval. Zdá se, že toho nebylo málo. Dříve, než budete zase obíhat jednotlivé specialisty, by bylo vhodné navštívit Vašeho praktického lékaře. Nezmiňujete se, zda-li ke svému PL chodíte. Bylo by ale vhodné, aby jeden lékař měl možnost Vás znát komplexně, znal celou Vaši zdravotní historii a vývoj stavu, měl k dispozici výsledky všech doposavad provedených vyšetření, a na základě toho pak provedl diagnostickou rozvahu a zvážil další postup, doporučil případně další vyšetření ap. Tímto lékařem by měl být právě Váš praktický lékař a měl by to být někdo, v koho máte důvěru. Vyšetření dalšími specialisty by bylo vhodné provést cíleně a plánovaně, spíše než navštívit akutní ambulanci, kde je prostor pouze k řešení akutních potíží (pak se snad také vyhnete nepříjemnému přístupu, se kterým jste se setkal). Jistě máte pravdu, že potíže mobou být i psychického charakteru, nebo se psychika může spolupodílet. On to pak leckdy bývá takový začarovaný kruh, kdy zdravotní problémy (a z nich vyplývající problémy v práci či osobním životě) zhorší psychické rozpoložení a naopak. Vystoupit z toho kruhu vůbec nemusí být lehké a odborná pomoc je na místě. Pokud tedy ve spolupráci s lékaři vyloučíte tělesná onemocnění, skutečně by Vám mohla pomoci návštěva psychologa ev. psychiatra - jejich možnost zasáhnout se pohybuje od psychoterapie po podání léků se zklidňujícím či antidepresivním účinkem, a výsledky jsou často vynikající (i když může nějakou dobu trvat, než se efekt dostaví). Omlouvám se za rady, které Vám možná znějí příliš obecně, ale takto přes internet to bohužel lépe nelze. Přeji Vám, ať se vše obrátí k lepšímu.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mikrobiologické vyšetření
Články: Mikrobiologické vyšetření
Mikrobiologické vyšetření...
Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Články: Borelióza: Odpovědi na 10 nejčastějších otázek
Léto a vycházky do přírody...
Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Články: Léčba zrychleného tepu musí začít pravdivým dialogem
Zvýšená tepová frekvence...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
V laboratoři zjistí užívání některých drog i po měsících!
Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Články: Vyrobte si domácí repelent proti klíšťatům
Klíšťata nemá v lásce asi...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: