Celodení bolesti bederní páteře

Vážený pane doktore, Již tři neděle mám neustálé bolesti v levé části bederní páteře.Při úklonu do zadu a při sezení i chůzi mam pocit něčeho skříplého v levé části zadku,odtud mi jde bolest do levé poloviny zadku a odtud mi jde bolest někdy do levé dolní končetiny a mam pocit mravenčení v palci levé nohy.Měl jsem dva obstřiky na Neurologické ambulanci,ty pomohli tak na půl dne,poté jsem byl i na kapačkách 6 dní a po propuštění z nemocnice se mi celodení bolesti vrátili.Nyní beru léky Dorsiflex 1-1-1 Zaldiar 3x2.Nyní jsem objednán na CT,ale až 11.1.2015 a od 4.1.na rehabilitace.V roce 2O13 jsem byl na CT tam mi bylo zjištěna mírná foraminostenoza L3/L4 bilat.na podkl.cilkul.prostruze 2-3 mm,vak šíře 11 mm nyní na RTG lehká spondyloza,v zachyceném úseku thorakárně výr.přemosťující bez výr.dorz.spondylofytů,těla nesnížena,lehké snížení intervertebrál.disku L5/S1 RTG kyčlí bilat.coxarthrosa gr.II. Chtěl bych se zeptat,zda není třeba někde speciální pracoviště třeba v Prazenebo i jinde na tyto problémy?Ty bolesti mam opravdu celodení a bez prášků bych to asi nevydržel. Předem moc děkuji za Vaší odpověď. S pozdravem

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane S. Vámi popsaný problém ukazuje na možný útlak kořene nervů (výhřezem ploténky?). Postup doporučený neurologem je dle Vašeho popisu adekvátní a vyšetření rehabilitačním lékařem máte velmi časně, což je výborné - rehabilitace bude pro další postup klíčová. Chápu, že bolesti Vás velmi limitují, ale v této fázi problému je hlavně potřeba vyladit léky k jejich do největšímu zmírnění. Zaldiar je lék velmi dobrý, pokud funguje nedostatečně, je možno jej nakombinovat ibuprofenem, účelné by ale pravděpodobně bylo nasadit i léky ovlivňující tzv. neuropatickou složku bolesti (např. gabapentin aj.) - na kterou běžná analgetika moc nefungují. Existují speciální centra zaměřená na léčbu bolestí zad, věřte ale, že by Vám v tuto chvíli nenabídli jiný postup než jaký máte již naplánován. Na případné konsultaci speciální ambulance se domluvte se svým ošetřujícím neurologem, se kterým, jak předpokládám, budete řešit výsledek CT. Přeji Vám brzké zlepšení stavu - buďte optimistický, 3 týdny trvání bolestí není zas tak neobvyklé a rehabilitace určitě přinese úlevu.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x