Centrální hypogonadizmus

Obraciam sa na vás s otázkou o mojom zdravotnom stave a prosím vás o názor. Mám rokov, v roku 2011 my bol diagnostikovaný mikroprolaktinóm, ktorý bol liečený a o pol roka po začatí liečby som otehotnela. Počas tehotenstva mi nádor praskol a zakrvácal - 20 tt. Po pôrode, ktorý bol sekciou sa mi narodil zdravý synček. Zakrvácanie mi poškodilo časť hypofýzy - diagnózy boli hypokorticizmus, diabetes insipidus, hypotyreóza. Kortizol som substituovala denne 20 mg ale pred rokom - 1/2013 som bola hospitalizovaná na endokrinológií a lekári zistili že sa mi funkcia hypofýzy obnovila. Kortizol som mohla vylúčiť, telo si ho produkovalo samo, diabetes insipidus a hypotyreóza pretrvali. Prolaktín mi tiež klesol na hodnotu okolo 900 (norma je do 620 mU/l),takže pretrváva ľahká hyperprolaktinémia. Lenže syna (22 mesiacov) ešte stále dojčím. Mám nízke aj ženské hormóny - estradiol, LH/FSH. Lekárka si myslí, že pri zakrvácaní došlo aj k poškodeniu centra gonádotropných hormónov. Pri MR vyšetrení po pôrode 1/2013 mi diagnostikovali vpravo tumor o priemere 6 mm a hematóm na dne selly 13*6 mm. Na dalšom vyšetrení 9/2013 diagnostikovali vpravo tumor o veľkosti 16*14*9 mm a na ľavej strane tumor do veľkosti 3 mm. Došlo k vyčisteniu vnútorného obsahu cystického adenómu po intralezionálnom zakrvácaní bez známok rehemorágie vpravo, stav stacionárny čo do veľkosti a tvaru oboch ložísk. Chcem sa preto spýtať na možnosť mať druhé dieťatko. Čo bude potrebné pre to urobiť. A tiež ma lekárka chce poslať znovu na MR vyšetrenie - je to len odstup 6 mesiacov. Myslíte že očakáva nejaké zhoršenie.Mám veľký strach že tie nádory môžu rásť. Čo týmto opakovaným MR vyšetrením môže sledovať? Alebo sa chce len uistiť či ide naozaj o centrálny hypogonadizmus? V otázke ktorú má MR zodpovedať stojí : Porovnať veľkosť 2 adenómov v hypofýze a posúdiť ich rastovú aktivitu. Ďakujem za váš odborný názor.Dominika

Odpověď odborníka:

Centrální hypogonadismus (nedostatek pohlavních hormonů) je při poruchách hypofýzy (tumorech a pod) častý. Otěhotnět lze, ale bude nutná hormonální příprava, tudíž budete muset zvolit Centrum asistované reprodukce, jak pro otěhotnění, tak pro další vedení těhotenství.
Opakované MRI je prováděno pro porovnání velikosti nádorků - jestli dochází ke zvětšování jejich velikosti, nebo nikoliv.
Určitě bych udělala i komplexní kontrolu hormonů hypofýzy; v případě, že dojde k růstu nádorků a máte zvýšený prolaktin, zkusit th. Dostinexem, pokud nebude efekt, musela byste podstoupit neurochirurgickou operaci. Není to sice ideální situace, ale zkuste se moc nestresovat, nádory v této oblasti nebývají zhoubné, ani když rostou.
Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: