Cepy na madlich

Jiz asi 5 let se mi objevuji na jedne mandly zapachajici cepy, a spodni cast mandle je zvetsena a odtud se ty cepy nejvice berou. Obcas kdyz to tu zmacku objevi vytece z mandle takovy tuhy hnis. odpoledne me trapi zvysene teploty max 37,1 - 37,3. S timto problemem chodim neustale k lekari, obcas mam zanet v krku a predepise antibiotika, na orl rikaji ze cepy jsou normalni. v prubehu poslednich dvou let jsem absolvoval testy ASLO ktere vychazeli mene jak 50 (50 je minimalni hodnota laboratore kterou umi zdetekovat). Pri obtizich jsem take za posledni dva roky jsem absolvoval vysetreni na CRP a sedimentaci, CRP pod 10 a sedimentace 3/6. Vyjmuti mandle nedoporucuji, ze by to tyto problemy nevyresilo. obcas me i poli zada ale nevim jestli to s tim ma souvislost nebot mam sedave zamestnani. Jedina lecba ktere jsem se dockal byla na psychiatrii ktera vubec k nicemu nevedla a problemy vubec nevyresila, cepy a zvetseny spodek mandle mam neustale. Bojim se ze za takovych 20 let budu mit artrozu nebo poskozene ledviny. Skutecne mohu verit ORL specialistovy ze pokud tyto krevni testy jsou v poradku, nemusim se obavat dalsiho pozkozeni zdravi? Fotka postižené mandle je přiložena

Odpověď odborníka:

Pane Jaroslave. Je pravda, že jakékoliv zánětlivé ložisko v těle může vyvolávat imunitní reakci, která s poškozením kloubů nebo i ledvin může souviset, ale v případě mandlí je vysokým rizikem hlavně streptokoková infekce (na což Vámi udávané výsledky laboratorních vyšetření neukazují), nikoliv tvorba čepů sama o sobě - ty mohou být reakcí i na běžnou virovou infekci nebo na jiné podráždění (kouříte?, nejste na něco alergický, ?máte nějaké jiné zdravotní potíže, např. trávicí?). Při posouzení vhodnosti odstranění mandlí je potřeba vzít v úvahu celou řadu hledisek a jen podle obsahu Vašeho dotazu se tedy k tomu nelze vyjádřit. Takže doporučuji důvěřovat ošetřujícímu lékaři - a případné nejasnosti samozřejmě řešit hned s ním.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Cepy na mandlich | Od: Kristyna | 23.4.2015 07:50
Dobry den, v jednom článku jste naznačil, že výskyt čepů
má souvislost s trávicími problémy. Pokud to tak je,
prosím o další info. Přes rok bojuji nejspíš s dráždivým
tračníkem, ale neustále hubnu - všechny výsledky
různých vyšetření (kolonoskopie, gastroskopie)
negativní. Čepy na mandlích se mi objevují každý měsíc.
Děkuji za pomoc.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: