Čepy na mandlích

Dobrý den, už asi půl roku se mi tvoří hnisavé čepy na mandlích. Asi před měsícem jsem začala chodit k panu doktorovi na ORL, kde mi provádí ob týden výplachy H2O2, doma si stříkám 2x denně Jox + kloktám šalvěj, ale čepy se tvoří stále. Dr.mně bral stěr z mandlí, který byl negativní, při 4. návštěvě další stěr, výsledek zatím neznám. Doporučil mně, pokud se stav nezlepší, operaci mandlí. Z toho mám strach, jelikož se léčím na vys.krevní tlak, fibrilaci srd.síní (užívám lék Pradaxa na ředění krve). Na angíny již netrpím, ale v mládí jsem mívala hnisavé a mandle po nich zůstaly "děravé". Je mně 65 let. Na internetu jsem se dočetla ,že existuje ofuk mandlí proudem NO přístrojem Plason, můžete mi prosím vysvětlit o co se jedná a jaký to má na tvorbu čepů efekt? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Jitko. Postupujte prosím podle doporučení z ORL - samozřejmě se zeptejte, zda je odstranění mandlí nutné, v tomto ohledu by se mělo postupovat i podle výsledků krevních testů (zánětlivé ukazatele) aj. - nutno posuzovat velmi individuálně. Na přístroj Plason bych nesázel - jde sice pro mě o novinku, přiznávám, ale informace z webu působí podle mého názoru vysoce nedůvěryhodně. Princip Vám vysvětlit neumím, informace z internetu jdou v tomto ohledu velice sporé - účinek NO v těle nelze automaticky "převádět" na účinek při povrchové aplikaci na rány...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: