Černo před očima

Omlouvám se, že opět obtěžuji. No zatím nemůžu jít k doktorovi. Psal jsem zde jeden dotaz (http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/cerno-pred-ocima-79853). Nyní bych rád doplnil pár věcí. Tlak mám 124/61, takže je ještě v normě. Na kontrole se štítnou žlázou jsem byl, léky mi nechali a štítná žláza se chová pořád stejně - tedy pomalu odumírá. Do roka bych měl jít na operaci a nahradit ji kompletně lékama. No jelikož mám těsně před maturitou, tak nesmím ve škole nic zameškat, takže k lékaři se ještě chvíli nedostanu. Stav s mdlobami se nezlepšil, spíš se mi to stává častěji. Dneska se mi dokonce stalo, že po vstání z postele a ujítí pár kroků jsem spadl na zem. Navíc jsem si ještě všiml, že někdy mně hodně štípe u srdce, ale jen při nadechnutí a po pár minutách tento stav odezní. Nejhůř se cítím ve škole, kde sedím hodinu na jednom místě ve vydýchané místnosti a pak mám vstát a někam jít. V takových situacích mám problém se udržet na nohou. Ještě jednou se omlouvám, že Vás zde stále obtěžuji.

Odpověď odborníka:

Opět Vás zdravím. Vím, že to slyšet nechcete :-), ale po internetu toho moc vyřešit nemohu a návštěva lékaře bude nevyhnutelná. Lékaři náhlou ztrátu vědomí označují jako synkopu. Synkopa může mít celou řadu příčin. To, jak Vaše mdloby popisuje, by mohlo svědčit pro tzv. ortostatickou či vagovou synkopu. V prvém případě jde v podstatě o to, že u predisponované osoby po náhlém přechodu z lehu či sedu do stoje dojde k rozšíření žil, které tak zadrží krev, což pak vede ke chvilkovému nedostatečnému prokrvení mozku a k mdlobám. V druhém případě je určitými stimuly nadměrně aktivován bloudivý nerv, který zpomalí srdeční akci natolik, že se rovněž sníží minutový srdeční výdej a tím pádem prokrvení mozku. V obou případech bychom v tu chvíli zjistili nízký tlak, i když jinak je u dané osoby TK v normě (i Váš TK 124/61 mmHg) je zcela v normě. Tyto stavy samy o sobě vážné nejsou, pokud ovšem dojde k úplné ztrátě vědomí a pádu, ohrožuje postiženého pád a jeho důsledky. Tyto stavy nelze nijak speciálně léčit, je nutné se snažit vyhýbat situacím, které je navozují (rychlé vstávání, místnost s vydýchaným vzduchem aj.). Ovšem synkopy mohou mít i jiné a mnohem vážnější příčiny, které je nutné rychle diagnostikovat a řešit. Např. kardiální synkopy mohou mít původ v různých srdečních arytmiích! Navíc to, že se léčíte se štítnou žlázou, zvyšuje pravděpodobnost arytmií. Existují i synkopy z neurologických nebo metabolických příčin a další. Je tedy nutné vyloučit různé patologie, které synkopální stavy mohou způsobovat. Lékař kromě jednorázového změření TK v ambulanci může zvážit i 24hodinové monitorování tlaku, dále je důležité natočit EKG ev. 24-hodinové EKG (tzv. Holter), může být vhodné ultrazvukové vyšetření srdce (echokardiografie) v klidu ev. v zátěži, neurologické vyšetření ad... Chápu, že před maturitou nechcete ve škole chybět - to je zodpovědné, ale ke zdraví je také nutno přistupovat zodpovědně. Váš lékař třeba má ordinační hodiny i některé odpoledne, zkuste tam zajít po škole. Snad po vyšetření budete klidnější a učení půjde lépe. Štítnou žlázu asi nezachráníme. Je mi jasné, že život bez léků by byl snadnější, ale naštěstí v tomto případě léky poslouží velmi dobře a Vy i bez Vaší štítné žlázy můžete vést prakticky normální život. Držte se a s pozdravem RL.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x