Černý kašel

Koncem ledna a začátkem února jsem prodělal nemoc černý kašel který byl přeléčen antibiotiky.Od té doby mám stále přetrvávající kašel a vykašlávám žlutý až zelený hlen.Při kontrole na plicním dne 8.4. mi doktor předepsal lék na zvýšení imunity Ribomunil.Po dvou týdnech užívání mne začalo pálit v nosohltanu a tak jsem začal užívat Septolete ale po trech dnech se pálení přesunulo na hrudní kost a průdušky.Poté se dostavily záchvaty kašle identické jako při černém kašli.tak jsem při návštěvě lékaře,který mě pozval na preventivní prohlídku,toto konzultoval a on mi předepsal Fromilid 500.Preventivní prohlídka neodhalila žádný jiný problém,cukr a ostatní OK pouze zvýšený cholesterol 6,0.Po celou dobu od února jsem unavenější,v posledních 3 týdnech mě bolí svaly a klouby,v noci trpím zvýšeným pocením které se ale dostavuje i přes den a to i když nic nedělám.Chtěl bych vědět,zda je možné že bych černý kašel dostal znova popřípadě jak mám dále postupovat.Za hodinu co jsem nyní strávil na internetu jsem měl 4 záchvaty dávivého kašle ležím v posteli zpocený pod lehkou přikrývkou.Děkuji za odpověď a radu jak dál postupovat. K.

Odpověď odborníka:

Vážený pane H., omlouvám se za opoždění odpovědi, dotaz byl ke mě přesunut. V případě popsaných potíží je rada jediná - postup je nutno řešit s tím lékařem, který zná Váš celkový stav a během zimy s Vámi daný problém řešil - což by měl být Váš praktický lékař (z jakého důvodu jste byl na plicním, máte nějaké plicní onemocnění?). Pokud šlo v lednu až únoru skutečně o černý kašel (na základě čeho to bylo zjištěno?, kašel s produkcí hlenů není pro pertussi typický...) a byl jste adekvátně léčen, není současné zhoršení potíží jistě dáno jeho opakováním, popis odpovídá novému infekčnímu onemocnění dýchacích cest typu zánětu průdušnice a průdušek (které může mít řady různých původců...), celkové potíže s únavou, pocením atd. k tomu patří. Příznaky mohou být výraznější proto, že černý kašel po sobě zanechává dlouhodobě vetší "citlivost" dýchacích cest. Doporučuji tedy návštěvu u praktického lékaře - pokud již neproběhla, předpokládám, že vzhledem k nasazení antibiotik jste byl na kontrolu pozván...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: