Černý kašel

V cervenci mu byl zjisten cerny kasel. Po krevnich odberech v rijnu mam stale zvysene hodnoty Bordetella pertussis Igg a Iga s komentarem probihajici infekce. Jaka nebo je nutna dalsi lecba ? Stale kaslu a necitim se zdrave. Tyto hodnoty musi byt v mezich ? Dekuji za odpoved.

Odpověď odborníka:

Dagmar. Pokud vyšetřujeme protilátky proti určité infekci, například i proti černému kašli, je třeba hodnotit dynamiku hladin protilátek, čili jak se v čase mění. Jedna hodnota nestačí k určení, zda jde nebo nejde o akutní infekci. Pokud, jak říkáte, Vám byl černý kašel zjištěn v červenci, pak by v říjnu měl být patrný pokles hladin protilátek. Interpretovat výsledek ale může jen lékař, který vyšetření požadoval. Přetrvávající kašel může být známkou doznívající infekce, u černého kašle trvá dráždivý kašel i týdny. Nemyslím si, že po několika měsících trpíte akutní formou infekce, ale je třeba konzultovat lékaře, který o Vás v době infektu pečoval. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: