Černý kašel

Dobrý den, chci se prosím zeptat na černý kašel. Syn narozen 14.8.2008 je očkován, nyní mu je pět let. Jak dlouho tedy skutečně očkování proti černému kašli vydrží? Syn s malými přestávkami často kašle, má dávivý neodkašlávací kašel. Jak bych poznala, že to může být černý? Nebo pozná to paní doktorka z obyčejného poslechu. Syn trpěl laryngitidou, když byl malý a také měl jednou bakterii mykoplazmu a to mu zjistili až v nemocnici z krevních odběrů. Dětská paní doktorka mi tvrdila měsíc, že to nic není, že na průduškách nic není, ani ve výtěru a nakonec měl bakterii. Také pokud se můžu zetat - je z poslechu poznat zápal plic?? Děkuji. S pozdravem. Markéta L.

Odpověď odborníka:

Po prodělání černého kašle by měla zůstat imunita po dobu 4-20 let, po očkování se uvádí 3-12 let. Lékař by podle kašle měl poznat, že se jedná o černý kašel (kašel je štěkavý, dusivý, video zde: http://www.youtube.com/watch?v=KZV4IAHbC48), ale u dětí i běžná laryngitida může způsobit "štěkání". Domnívám se, že z poslechu plic se to přesně nedá rozpoznat, jistotu má lékař až z mikrobiologického rozboru výtěru. Krevní obraz nedává specifický výsledek, CRP mluví pouze o tom, zda se jedná o bakteriální infekci. Nejlépe je záchvat kašle nahrát na záznam, např. na mobilní telefon, a pak lékaři reprodukovat. U dětí má velký význam i tzv. cocoon strategy, kdy se proočkuje celá dospělá populace, která s dítětem přichází do kontaktu. S výhodou lze tuto vakcínu kombinovat s povinným očkováním proti Tetanu (u dospělých se přeočkováva za 15 let, u starších lidí za 10 let) vakcínou Adacel, nebo Boostrix (obě vakcíny jsou proti tetanu, záškrtu a černému kašli), nejsou hrazené ze zdravotního pojištění a stojí kolem 600-750 Kč. Lze je aplikovat nejdříve za rok od posledního přeočkování proti tetanu. Co se týče mykobakteriálních zápalů plic, tady je diagnostika opravdu svízelná a poslechově se opravdu nedá rozpoznat, při déletrvajícím kašli je nejlépe provádět RTG plic, kde na rozdíl od poslechového nálezu je RTG nález velmi výrazný. Definitivní diagnózu potvrdí krevní a mikrobiologické vyšetření. Abych odpověděla na vaší otázku: zkušený lékař podle poslechu plic pozná zápal plic, ovšem pokud se nejedná o vzácné atypické pneumonie (jako například mykoplazmové).

MUDr. Zuzana Kollárová
MUDr. Zuzana Kollárová

Specializace: Pracovní lékařství
Pracoviště: FN Královské Vinohrady, Klinika pracovního a cestovního lékařství, Ambulance pro nemoci z povolání

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: