Červená řepa

Chtěla bych se zeptat na vhodnost nebo třeba i škodlivost denního pití šťávy z čerstvé červené řepy. Můj manžel vyčetl, že šťáva z červené řepy je velmi zdravá a tak ji začal pít, cca 1/2 - 3/4 l týdně. Je popíjení takového množství zdravé a pro organismus přínosné? Velmi děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Červená řepa je opravdu velmi zdravá (je například zdrojem křemíku, kyseliny listové, vlákniny, podporuje funkci jater a žlučníku, atd. ). Doporučovala bych za den vypít maximálně 2 dcl řepové štávy (nebo jiné šťávy) a vhodné je ji naředit vodou. Také pozor jaké šťávy si kupujete, nejlepší je samozřejmě udělat si šťávu doma. U doma připravené šťávy je ale potřeba dbát na správné skladování. Na pití většího množství řepové šťávy by si měli dát pozor ti, kteří mají diabetes nebo močové kameny. Pro zdraví je také důležitá pestrost ve stravování, proto je dobré střídat zeleninu a ovoce a jejich úpravu (syrová, vařená, čerstvé šťávy, saláty, atd.), není tedy vhodné zaměřit se pouze na jeden produkt a ten pít každý den.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství
Pracoviště: Nutriční poradna Obezitologická ambulance MUDr. Robina Urbánka, Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: