Červenání v obličeji a zadýchávání

Dobrý den Vážený pane doktore. Moje zdravotní problémy u mě začaly před 3,5 rokama. Tehdy mi bylo 22 let. Byl to červencový měsíc a byla sobota, takže jsem byl dost vyspalí, protože jsem do práce nevstával. A den před tím jsem taky neponocoval, ani nepil alkohol. Už ráno co jsem vstal jsem se necítil, vůbec dobře. Pocení, totálně rudý v celém obličeji a hlavně se mi špatně dýchálo. A to s následujícíma hodinama hůř a hůř. Podotýkam ješte, že žádnou fyzickou činnost jsem nevykonával. Můj stav se v odpoledních hodinách natolik zhoršil, že jsem se už dost dusil a srdce mi bušilo jako nikdy předtím! V tu chvíli, už mi doma volali sanitku. V sanitce mi natočili ekg, které ukazovalo značné změny. Na úkor toho jsem privezen do ON Kolín, a odtuď jsem byl převezen Pražského IKEMU. Tam mi jako první dělali Echo srdce(aspoň myslím...ležel jsem na boku a s nagelovaným přístrojem mi přejížděli po hrudníku. Potom následovalo zavedení, nějáké hadičky, přes pravou ruku. Koronografie.... Výsledky vyšetření dopadli v pořádku. Prý jsem naprosto zdraví, že můžu sportovat atd... Že se mi stáhla tepna u srdce a že se to někdy u mladých lidí stává. Druhý den ráno mě převezli do Kolínské Nem. kde jsem ještě ležel 2 dny na pozorování a další vyšetření (spirometrie, krevní obraz a štítná žláza). Taky v pořádku. Takže mi vlastně nikdo nedokázal říct, proč se mi to stalo?? U nás v rodině nikdo problémy ze srdcem nemá. Byl to pro mě opravdu velký šok! I na moji psychiku... A do teď to mám v hlavě. Píšu Vám, jelikož se do dnes necítím dobře. Cca 2-3 v týdnu se červenám v obličeji na určitou dobu( 1-2 hod), víc se potím při práci, občas mám pocit nedostatku dechu a mírná bolest na hrudi (většinou na stejném místě). PROSÍM VÁS O RADU! JAKÉ VYŠETŘENÍ BYCH MĚL JEŠTĚ PODSTOUPIT? Od svého obvodního lékáře jsem, už i slyšel, že to můžou být psychosomatické problémy. BUDU VDĚČNÝ ZA KAŽDOU VAŠI RADU! Mnohokrát dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, napadá mě karcinoidový syndrom. Při tom se vyskytuje červenání v obličeji (a horní části hrudníku). Je ovšem velmi vzácný a sám ho znám jenom z knih. Prokazuje se zkouškou na kyselinu indoloctovou z moči, která se sbírá 24 hodin. To je v oblasti působnosti internistů nebo endokrinologů. Zvláště endokrinolog by to asi začal zkoumat z této strany. Ke specialistovi můžete v naší zemi jít teorieticky bez doporučení. Endokrinologové mají ale u nás dlouhé čekací lhůty, a proto mohou doporučení vyžadovat. Třeba Vám ale vyhoví Váš praktik. Jinak psychosomatický původ je také velice dobře možný. Srdečně zdravím

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: