Červené pupínky u osmiměsíčního dítěte

Dobrý den, můj osmiměsíční syn má už asi tři měsíce problémy s červenou vyrážkou. Původně to vypadalo, že se jedná o potravinovou alergii, pupínky se totiž objevily cca do 24 hodin po podání čerstvého jablíčka dítěti, ale i když jsem už veškeré ovoce vynechala (nejí ho prakticky už více jak 2 měsíce, jen občas podám ve velmi malém množství banán), pupínky se objevují stále nové a nové. Většinou ráno je čistý, ale během dne se pupínky objeví (jedná se o cca 5 -20 pupínků), nejvíce večer při koupání. Po něm syna natírám buď konopnou mastí pro děti nebo Sudocremem a poté pupínky do rána více méně zmizí nebo po nich zůstane "stín". Objevují se nejčastěji na spodní a vnitřní straně stehen a na vnitřní straně paží, ale výjimkou není ani pupínek na boltci ucha, na chodidle nebo za krkem a za ušima. Pupínky mírně vystupují z kůže, pokud jsou na boltci ucha nebo na chodidle, je místo výskytu mírně napuchlé. Pediatra to zatím neřeší, prý je na jakékoli vyšetření případné alergie brzo. Tak jsem se chtěla zeptat, projevuje se skutečně takhle budoucí potravinová alergie? Nebo se jedná o citlivou pokožku? Ale jak ji léčit? Máme naději, že se to jednou spraví? Jinak pupínky syna, zdá se, nesvědí, když mu na ně sahám nebo je mažu, nereaguje. Jinak syna dokrmuji svým odsátým mlékem, mám dojem, že se pupínky horší, když si dám čokoládu nebo kakao, takže jsem to ze stravy taky vynechala, ale není to 100%, takže i když to nejím, pupínky se stále ve větší či menší míře objevují. Moc děkuji za odpověď. P.S. Posílám foto, foceno včera před koupáním, jedná se právě o spodní stranu stehýnka.

Odpověď odborníka:

Podle fotografie to vydadá na kopřivku, na alergologické vyšetření je skutečně brzy, imunitní systém ještě není zralý. Ale určitě bych zkusila cca na 14 dní podávat Aerius sirup ( předepíše pediatr či dermatolog), a dodržujte dietu - jak vy, tak dítě. Na internetu snadno zjistíte seznam nejčastějších potravinových alergenů, kterých byste se měli vyvarovat. S alergologem byste se samozřejmě mohli poradit, ale zatím bez testování.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x