Červené vyrážky

Dobrý deň V októbri 2014 som bola chorá (teplota, prechladnutie) tak som si zobrala liek rozpustný vo vode - doliprane (1000ml) , čo je úplne bežný francúzsky liek ako paralen u nás voľne predajný v lekárni, lebo momentálne študujem vo Fr. Na druhý deň poobede(zobrala som dokopy dva sáčky - jeden večer, druhý ráno na druhý deň) mi vybehli červené vyrážky. Cítila som akoby ma niečo pichlo niekoľko krát ze sebou a potom to začalo strašne svrbieť. Vyrážky sa mi urobili symetricky čiže približne na rovnakých miestach na jednej aj na druhej nohe to znamená na šľachách na opačnej strane kolien, a niekoľko aj na vnútornej strane stehien a vzadu na stehnách. Keď sa to vyhodí je to červené a svrbí to a potom po dni sa z toho urobí biela hlavička, z ktorej vytečie len akoby hnis alebo vodička. Na Slovensku mi dermatologička povedala, že som sa mohla od toho lieku toxikovať lebo je to 1000 ml a ja mám 55 kg a že sa liek zo mňa môže vyplavovať. Ale nevedela presne určiť čo to je lebo toho času som vyrážky nemala a nemohla mi urobiť výter. Tu vo Fr mi doktor povedal, že je to úplne normálna dávka, ktorú dávajú dospelým. Lenže od vtedy som už nebrala liek s obsahom paracetamolu a vyrážky sa mi vždy objavujú, raz sa objaví viac (10-15 naraz) a niekedy len zopár (3) momentálne sa mi to vyhadzuje aj v okolí pásu. Doktorka mi dala na to Locoid Lipocream, ktorý to zmierňuje no keď vyrážka mizne ostávajú mi tmavé fľaky a to miesto je vždy akoby suché. Viete mi poradiť od čoho to môže byť? Môže to byť aj od jedla alebo môžem mať niečo v krvi?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní/slečno Alex. Souvislost jakýchkoliv dlouhodobějších potíží s požitím 1000 mg paracetamolu je prakticky vyloučená, jde sice o jednorázovou dávku, která při Vaší hmotnosti je řekněme hraniční, ale pokud jste jí nepožila opakovaně v krátké době, lze intoxikaci vyloučit - případná intoxikace paracetamolem navíc nemá dlouhodobý charakter a projevuje se jinak. Takže na lék bych to nesváděl, navíc ve Vašem předchozím dotazu uvádíte, že podobné kožní potíže pozorujete už roky... Podle fotky to vypadá spíše na infekční problém charakteru folikulitidy. K bližšímu posouzení stavu by bylo nutné znát Váš celkový zdravotní stav a životosprávu, vyšetření zaměřené na event. vnitřní příčinu problému by mělo být primárně konsultováno s Vaším praktickým lékařem (který by měl mít k tomu k dispozici závěry dermatologa - jaká Vám byla kožním lékařem sdělena diagnosa?).

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: