Cervikální myelopatie - je vhodná operace? co se stane bez ní?

Dobrý den. Byla jsem v nemocnici pro vyloučení RS - bolesti stehen, slabost nohou, zhoršená chůze, zakopávání... To se naštěstí nepotvrdilo. Z propouštěcí zprávy: Při monokulární stimulaci typem PR oboustaně nález úpatologický - výrazná temporální disperze vlny N a prodloužená latence vlny N2 oboustraně s výrazně prodlouženou mezivrchol. vzdáleností - odpovídá oboustrané lézi optické dráhy. MR - krční lordosa ve stř. části napřímená, těla obratlová bez kompresí, páteřní kanál přiměřené šíře. V úrovni C5/6 dorzální a oboustanně dorzolaterální prominence 4 mm, kde nelze vyloučit kromě spondylofytů i diskogenní složku. Mícha v zachyceném rozsahu bez komprese. Dg závěr: cervikální spondylogenní myelopatie, klinicky kvadrupyramidový syndrom. Jsem na PN asi 4 měsíce, po rehab. mírné zlepšení potíží. beru Gordius 300 3x denně. Původně mi v nemocnici dali APO-GAB 300, moje neuroložka mi ho změnila s tím, že je to to samé. Myslíte, že by byla vhodná operace? Co mi hrozí bez operace? Moje lékařka a lékaři v nemocnici mají rozdílný názor. Děkuji, Dana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vámi zaslaných zpráv bohužel není zcela jasné, zdali je Vaše mícha v oblasti krční páteře skutečně makroskopicky postižena myelopatií. Vaše obtíže i klinický nález by myelopatii mohly odpovídat, v závěru je myelopatie i zmíněna, ale v detailním popisu MRI o ní nestojí ani slovo a zmíněné informace by spíše myelopatii nepotvrzovaly- dle MR je páteřní kanál přiměřené šíře, v úrovni C5/6 je sice prominence 4 mm, ale mícha v zachyceném rozsahu bez komprese, což znamená, že na MRI nebyla myelopatie pravděpodobně zjištěna a ani nebyl zjištěn zásadní mechanický útlak míchy. Zkonzultujte prosím nález ještě jednou z radiologem, pokud myelopatie z popisu vypadla a Vaše mícha je opravdu myelopatií v segmentu C5-6 postižena, přikláněl bych se spíše k operačnímu řešení. Po operaci sice nemusí dojít ke 100% odeznění obtíží, částečné zlepšení je ale relativně pravděpodobné a jednalo by se navíc o zcela standardní spondylochirurgický zákrok.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: