Cervikokraniální syndrom

Dobrý den předem se omlouvám za rozsáhlý dotaz,ale budu se snažit napsat můj problém snad co nejsrozumitelněji to půjde.Je mi 19 let a dva roky pracuji jako kadeřnice.Po půl roce se mi začala stále častěji motat hlava,především jen v práci pak i v klidném režimu doma.Prošla jsem krevní testy na štítnou žlázu a další možné odběry,které by eventuelně ukázaly na daný problém.Nic.Postupně se problémy horšili začalo se mi ztuha dýchat a bušit nevím jak nejlépe to napsat zrychleně a silně srdce jako bych ho moc cítila v celém těle.Také se přidal problém jako třes a brnění rukou, při ohybaní i nohou a ztuhlost šíje ramen a krku,bolesti zad.Především ta šíje.Prošla jsem rehabilitace,akupunktury,pití čínských čajů,terapie,a vyšetření na RS jako je MR mozku a celých zad,vep vyšetření,oční pozadí opakovaně,orl,imunologie,alergologie,vyšetření cév a celková kardiologie a vše v pořádku jako by se všechny tyhle věci děli jen ve mě.A problém,který trvá už déle jak rok a asi to nejvíc co mě obtežuje a zněpříjemnuje mi každý den a jeho činnosti je pocit propadání se ve stoje,v sedě v leže jako by s váma jela postel a při rovném postavení těla a zavřených očích je to uplně šílené,pocit špatné stability trvající 24hod denně už rok.Stímhle se nedá fungovat at chcete nebo ne cejtíte to a tím pádem vás to ovlivnuje.Všichni mi tvrdili,že jsem hypochondr a že mám narušenou psychiku(psychicky labilní)což me už uvadí k smíchu chápu,že psychika děla svoje,ale ja jsem psychicky citlivější od doby co mám tento problém do té doby jsem žila normalní život jako spousta dalších lidí zažívající každodení ruch a stres.Ted jsem narazila na pana doktora šlechtu z černošich ke kterému chodím na roztahovaní svalů a který mi určil cc syndrom je to moje velká naděje,ale zatím nepomáha ani toho...a chodím kněmu už po dobu 2 měsícu jednou týdne.Svaly mam strašne ztuhlé.Proto vás moc prosím o radu jak dále zda-li by k něčemu byla lumbální punkce o které jsem se dočetla či nějaký sport jako například plavání?A jako poslední možnost odchod z práce?mám ji rada,ale vše začlo především tam a od té doby žiju svůj život na 30% a to mi je zatím tolik kolik je.a také jestli mi můžete říct názor zda toto opravdu je cc syndrom a co sním dál.Moc vás tehdy tímto rozsáhlým dotazem prosím o jakoukoli radu za kterou vám budu moc vděčná s pozdravem a velkým dík Zíková

Odpověď odborníka:

Bohužel je to častý problém u Vašeho povolání. Hodně kadeřnic trpělo podobnými potížemi než přišlo na léčbu ke mě. Velmi pravděpodobně se jedná opravdu syndrom dráždění sympatických ganglií, což je nervstvo uložené ve svalech kolem krční páteře a bývá drážděno dlouhodobým zvýšeným napětím těchto svalů, které provázi opět dlopuhodobé funkční poruchy v krční páteři. ty zase nejsou samy od sebe, budete mít poruchu i statiky celého těla. Váš současný terapeut dělá dobrou práci, ale připravuje vás pouze ke skutečné léčbě, kterou může provést zkušený fyzioterapeut nebo lékař , který se aktivní lékařskou fyzioterapií zabývá. je třeba zlepšit funkci, ne pouze uvolnit napětí svalů v krční páteří a vyrovnat statiku těla, což je zásah celotělový. Poté bude potřeba vysvětlit dle vaší situace konkrétní cviky, které vám pomohou udržet zlepšený stav. Současně vysvětlit ergonomické zásady vaší práce. To je pravý důvod proč váše problémy přišly. Přestože důvod je špatná ergonomie při vaší práci, po zlepšení stavu určitě budete moci i nadále pracovat. To dokazuje množství kadeřnic, které u mě již byly a všechny pracují i nyní.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: