Cervikokraniální syndrom

Dobrý den, již půl roku mám potíže s krřní páteří. Byl jsem u lékaře, který mne poslal na neurologii. Tam mne řekli, že mám cervikokraniální syndrom a poslali mne na rehabilitaci. Tam jsem absolvoval 2 kola, ale bez zlepšení. K lékaři jsem šel s tlakem v hlavě. Nyní mám silné bolesti páteře vzadu na krku, pálení vzadu na krku, bolest mezi lopatkami a s občasným mravenčením mezi lopatkami. Tak jsem vyhledal soukromého fyzioterapeuta. Ten se mi dost věnuje, naučil mne cviky, které pravidelně cvičím. Nicméně úlevu nepociťuji. Už nevím co mám dělat. Je mi 26 let a při představě, že mne čeká ještě asi 40 let takovéto trápení........ Byl jsem znovu u lékaře, s dotazem zda by nebylo dobré mne poslat na nějaké vyšetření (jako je např. CT atd...) a bylo mi řečeno, že mi je 26 let a na tak mladé nemají čas, protože tato vyšetření absolvují hlavně ti starší, kterých tam je dost... Prosím, poraďte mi. Co mám dělat? Jak zlepšit svůj stav? Jsem již opravdu nešťastný. Předem děkuji za radu....

Odpověď odborníka:

jsem rád, že máte snaživého fyzioterapeuta. Zřejmě ho ale budete muset poslat na mooji kratičkou přednášku s praktickou výukou. termíny na www.naprapathy.cz. Fyzioterapeut samozřejmě musí dělat to, co dělá ten Váš. Ale "aktivní fyzioterapie", kterou potřebujete vyžaduje, aby buď sám dokázal zlepšit funkci Vaší krční páteře, hruní , ale také statiky pánve, naučil cíleně cviky, když jich jste schopen! Po zlepšení, kdy mají opravdu význam pro opravení svalových dysbalancí...a současně probral ergonomické návuiky v práci, studiu i mimo tyto aktivity. bez současné spolupráci na těchto třech polích nelze dlouhodoběji zlepšit, stabilizovat a nedovolit postupné( byť pomalé zhoršování) Mag. rezonance se samozřčejmě dělá i u mladých a mladších než jste Vy, ale opravdu k tomu musí být důvod. Plánuje se operace či mikrochirurgický zákrok. Což může být klidně ve vašem věku. To by ovšem měl neurolog poznat, vysvětlit a doporučiot správnou léčbu. běžná rehabilitace bývá bohužel dosti často systémem zklidňování svalového napětí a paušálního cvičení, což opravdu nestačí. Pokud toto Váš fyzioterapeut neumí, pak by pro něj neměl být alespoň problém toto poznat( proto doporučuji ten kurz) a poslat člověka, který má probém, v kterém nemůže právě teď pomoci k specialistovi( tz.n. v tomto případě Vás ke mě či kolegovi, stejně pracujícím jako já. Tos e ale musí naučit. Vy jste v situaci, kdy potřebujete minimálně jedno konsiliární vyšetření a léčbu su mě či podob.kolegy.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
CC syndrom | Od: Honza R. | 22.10.2013 22:14
Zdravím Petře, nevím, jestli diskuzi objevíš, ale přesto. Třeba Ti to pomůže. Mám podobný problém už 3 měsíce. Je mi 28. Jen s tím rozdílem, že mě to nebolí, až na občasné svalové stahy vzadu na krku a mezi lopatkami, ale zato se mi vydatně točí hlava, mám rozmazané vidění a odkrvují se ruce a bývá mi špatně. Po měsíci obíhání různých doktorů jsem si vydupal magnetickou rezonanci - mám "naštěstí" jen lehkou protruzi C5/6. Dostal jsem rehabilitace, ale zatím bez zlepšení. Je to den ode dne, někdy bývá lépe jindy hůř, většinou záleží jak se zrovna někde poskládám a jak si lehnu.
Pokud máš zájem, můžu Ti navrhnout maséra Jana Šlechtu z Černošic, má svůj web. Specializuje se přímo na "rozvazování svalů" při CC syndromu. Já osobně s ním zkušenost nemám, ale lidi si ho velice chválí a jezdí za ním z celé republiky. Vypadá to, že tam časem skončím taky... Můžu Tě aspoň trochu uklidnit, že nejsi sám, kdo z tohohle stavu má náladu totálně pod psa. Nepřál bych to ani svým největším nepřátelům.
Každopádně argumentace pánů doktorů o mladých a starých je zcestná. Měli by si uvědomit, že tady musíš fungovat minimálně právě těch 40 let a podle toho by se ti měli věnovat. Ale vím jak to chodí. 3 měsíce nedělám nic jiného, než se hádám, doprošuju, ponižuju, vyhrožuju, nadávám, potom s výsledkama válečnýho tažení obíhám jednu ordinaci za druhou, z objemu mojí zdravotní dokumentace za poslední měsíce by se dalo sešroubovat slušné letadlo, ale zatím to nemá konce. Držím palce! Honza
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: