Cervix score

Dobrý den, pane doktore, ve 24. týdnu jsem ležela v nemocnici kvůli tvrdnutí bříška. Nález ale byl čípek nezkrácen, 37 mm, bez funnelingu, hrdlo uzavřeno. Beru magnézium. Ve 26. týdnu jsme byla na kontrole u své gynekoložky a ta mi kontrolovala hrdlo pohmatem a řekla, že je to v pořádku. Chci se zeptat, zda je pohmatové vyšetření přesné i bez cervikometrie? Taky mě zajímá, jak často se při rizikovém těhotenství UZ cervikometrie provádí? A poslední dotaz, je možné, abych sama pohmatem zjistila, že se mi čípek otvírá a zkracuje? Jsem ted ve 28. týdnu a zdá se mi, že je čípek položen hlouběji a je měkčí, možná malinko pootevřený oproti 20. týdnu, kdy jsme ho naposled kontrolovala. Od hospitalizace mám pořád strach z předčasného porodu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Není dobré se stresovat samovyšetřováním čípku, nemáte s tím žádné zkušenosti a naděláte více škody než užitku .Nechal bych to skutečně na Vaší lékařce, pohmatové vyšetření a stanovení cervix score poskytuje zkušenému lékaři dostatečnou informaci,kterou si v případě potřeby doplní cervikometrií.JKdy opakovat cervikometrii záleží na subjektivních obtížích pacientky a na tom jaký je objektivní nález.

MUDr. Jan Sládeček
MUDr. Jan Sládeček

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologická ambulance, POLIKLINIKA AGEL Praha Italská

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: