Cesta letadlem

Dobrý den paní doktorko, 31.7. odlétáme s manželkou a dcerami na dovolenou letadlem. Mladší dcera 5 let prodělala 11x zánět středního ucha naposledy v červenci, vždy užívala antibiotika. V srpnu půjde na operaci ucha - bude ji zavedena ventilační trubička. Pan primář, který operacil plánoval, ví o naši cestě letadlem a řekl nám, že by mohl být problém, ale nemusí. Předepsal nám kapky Zyrtec, bere denně 5-0-5 kapek.Více nás o tom neinformoval. Jiná paní doktorka nás ubezpečovala, že zánět středního ucha dcera dostat nemůže. O možných rizicích jsme se dověděli před týdnem. Můžete mi, prosím, napsat jak to skutečně je a jaká je pravděpodobnost. Jak nejlépe v letadle preventivně postupovat. Články na netu jsou dosti hrozivé.Pokud by dcera na dovol. zánět středního ucha dostala, zřejmě by ji byla předepsána antibiotika a nesměla by na slunce? Letíme do Bulharska. Budu rád, pokud nás informujete co nejvíce. Děkuji Jaromír

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zánět středouší je infekční onemocnění, nezpůsobí ho tedy pouhá cesta letadlem. Infekce se do uší dostane z nosohltanu, odkud vede do středouší tzv. Eustachova trubice. Vaše dcerka ji má zřejmě o něco užší nebo atypicky položenou, proto opakovaně trpí na záněty. Při změnách tlaku v letadle se Eustachova trubice uzavírá a dochází k zalehnutí uší - k těmto změnám dochází většinou pouze při startu a přistání. Preventivně dejte dceři na start a přistání letadla žvýkačku nebo bonbon, při polykání uši zase odlehnou. Že na dovolené další zánět středouší nechytne, Vám samozřejmě slíbit nemůžu, ale riziko není větší, než když zůstanete doma. Předpokládám, že Zyrtec bere dcerka na jiné obtíže než na opakující se zánět středouší, to jsou antihistaminika, která se užívají při alergiích. Hezký den a přeji dovolenou bez kompliakcí

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Tsh nula Vím, že dotazů ohledně výsledků krve je na stránkách hodně. Hraniční...
  • Svědění v konečníku Nikomu sem to zatím neříkal, ale svědí mě v konečníku a ve...
  • Glioza Sdělte mi, prosím, co je to glioza, její příčinu a prognózu. Děkuji.
  • Gastroskopie Chtěl jsem se zeptat na vyšetření žalutku,v tel.jsem viděl pořed...
  • Zánět šlach Pane dokotre, již 14 dní mi bolí šlachy na pravé ruce. Dostala...
  • Zánět vaječníků a ledvin Při návštěvě gynekoložky jsem zjistila, že mám zánět...
 
Naposledy čtené: