Četné extrasystoly

Dobrý den, pane doktore. Je mi 43 let a už dva roky mě trápí extrasystoly. Někdy je cítím několik týdnů celé dny (včetně nevolností), pak je subjektivně několik týdnů nevnímám vůbec. Byla jsem vyšetřena na jednom z nejlepších pracovišť kardiologie (Holter, echo, odběry), vše v pořádku, jen komorové extrasystoly, až 8 za 30 sekund. Po posledním Holteru (v den, kdy mi nebylo nejlíp, ale ani nejhůř) mi bylo řečeno, že musím užívat betablokátor (Betaloc Zok 50 mg) a že se zváží možnosti nějakého invazivního řešení, ale byla jsem ujištěna, že mé extrasystoly jsou izolované, a tudíž nejsou život ohrožující. Mám moc milou paní doktorku a plně jí důvěřuji, ale ráda bych znala i názor jiných odborníků. Zdá se mi, že betablokátory u mě zmírňují palpitace a zpravidelňují pulz, ale kdykoli si tep zkontroluji, cítím vynechávání srdce několikrát do minuty i přes nasazené léky. Je možné, že zaberou až vyšší dávky betablokátoru nebo nějaká jiná antiarytmika, než se přistoupí třeba k ablaci? Je možné, že jeden den jsou na Holteru zachyceny izolované extrasystoly, ale jindy můžou být vázané (popř. nějaký závažnější druh arytmie), což nebylo v den měření zjištěno? Nepanikařím, ale nemůže tak časté vynechávání srdce způsobit jeho zástavu? Někde jsem četla, že je to „nepravděpodobné“, což ale asi znamená, že to není vyloučené. Další kontrolu mám až v březnu, neměla bych trvat na nějakém okamžitém řešení? Moc děkuji za Vaši ochotu i čas, když nám, bezradným pacientům, pomáháte:-)!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, extrasystoly pokud jsou izolované nebezpečné nejsou. Není vyloučeno, že máte i vázaná, ale na Holteru se nezachytily. Pokud extrasystoly jsou u Vás četné je pravděpodobné, že by se vázané extrasystoly zachytily, ale jde pouze o spekulaci. Dávku betablokátoru jde navýšit až 4x, vyšší dávka může být s výhodou. Pokud nemáte jiné onemocnění srdce, nejsou extrasystoly nebezpečné, i když jak sama píšete vyloučené není nikdy nic, to je bohužel v životě se vším. V případě, že Vás extrasystoly obtěžují v té míře, že Vám komplikují život je ke zvážení další řešení, v tomto případě ablace. Nikdy není jisté, že Vám ablace pomůže a extrasystoly se mohou i poté opakovat, to je důležité mít na paměti. Budu držet palce, ať vše dobře dopadne.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: