Cévy, srdce - porada

Dobrý den, můj dotaz se týká mojí maminky. Je jí 75 let a delší čas se léčí u kardiologa. Každý den ráno bere tato léky: Nejprve 1/2 letroxu a po 1/2 hodině - 1/2 Amesos, 1/2 locren, 1 digixin, 1 enelbin a 1 Warfarin - 2mg. Po jejich požití, říká že se jí motá hlava. Po prostudování příbalových letáků mě děsí, že Locren by se neměl užívat s amesosem a digoxinem? Navíc mám pocit, že lékaři kolem ní se nedokážou domluvit mezi sebou a tak nějak jí udržují, nic moc neřeší, maximálně zkusí jiný lék. Ona často polehává a je unavená, když však dělá nějakou činnost brzy se unaví. Protože v životě vždy každému pomáhala, zaslouží si dobrou péči a já bych chtěla poradit, nejprve - zda by neměla léky brát postupně a ne najednou? Poté, zda by jste nám neporadil - nějaké pracoviště na konzultaci celkového zdravotního stavu (okr. Kolín, Benešov nebo Praha). Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vedlejší účinky léků jsou zvláště ve vyšším věku časté a riziko se samozřejmě zvyšuje s počtem užívaných léčiv, Vaše úvaha o tom, že maminčiny potíže by bylo možné nějak zlepšit úpravou léků je pravděpodobně správná. Motání hlavy může mít sice více možných příčin, ale jednou z možností je nízký krevní tlak (případně pomalá srdeční frekvence) v důsledku účinku užívaných léků. Z kombinace léků, které maminka užívá, usuzuji, že trpí srdeční arytmií - fibrilací síní a také chronickou srdeční nedostatečností (při ischemické chorobě srdeční?, také vysokým krevním tlakem?) a sníženou funkcí štítné žlázy. Daná kombinace léků by za takových okolností byla vhodná a tyto léky je možno bezpečně kombinovat, ale s podmínkou častého sledování právě tolerance léků a nežádoucích účinků. Poradil bych Vám 1.) zařídit péči o maminku tak, aby chodila na kontroly pokud možno k co nejmenšímu počtu lékařů - daný zdravotní stav by měl být bez problému schopen řešit maminčin praktický lékař (sledování tlaku, laboratorních testů, testů na "ředění krve", funkce štítné žlázy, efektu léků, příznaků ukazujících na možné zhoršení funkce srdce aj.) + kardiolog - u kterého by v případě stabilizovanosti stavu byly kontroly nutné jen občas (třeba 1x/půl roku nebo i méně). Všechny uvedené léky může předepisovat praktický lékař. Za smysluplné bych tedy považoval pravidelné návštěvy u maximálně dvou různých lékařů (+event. zubař a gynekolog v rámci prevence) - mimo jiné právě pro zamezení komunikačních potíží, které při sledování u více různých lékařů jsou bohužel časté. 2.) Ohledně "konsultace celkového zdravotního stavu" - jak již bylo výše řečeno, podle mého názoru není nutné vyhledávat nějaké další lékaře, od "celkového zhodnocení" by měl být praktický lékař - právě na to je nejvhodnějším "specialistou". 3.) Ohledně úpravy léků - bylo by vhodné si pořídit domů automatický tlakoměr, aby bylo možno sledovat doma krevní tlak (+také puls, který tyto přístroje také měří) a podle zjištěných hodnot pak případě upravit dávku léků, které tlak ovlivňují (Amesos, Lokren). Kardiolog by měl rozhodnout, zda je vhodné a nutné další podávání digoxinu a v jaké dávce (lék sice dobrý, ale přece jen již poněkud zastaralý, s významným rizikem nežádoucích účinků, mimo jiné v důsledku kombinace s léky typu Lokrenu - jde ale o to, jak moc je nutné "zpomalovat" přítomnou arytmii, bez těchto léků by naopak mohlo srdce "běžet" velmi rychle, což vadí). Všechny užívané léky by měly mít 24-hodinovou nebo delší účinnost, není tedy určitě nutné je brát všechny najednou ráno (ráno přísně nalačno je nutné brát pouze Letrox), klidně některé zařaďte na večer (třeba právě Amesos + klidně i Lokren). Nutnost užívání warfarinu, tedy nutnost "ředění krve" (jako ochrana před komplikacemi arytmie, tedy hlavně cévní mozkovou příhodou), musí rovněž posoudit kardiolog - nemusí být zcela nutné, jde o posouzení rizika podle řady dalších faktorů a také o posouzení rizika komplikací - krvácení (ale u naprosté většiny starších osob s fibrilací síní a dalšími onemocněními "ředění" vhodné je a je to velmi důležité). Maminka bere i lék Enelbin - u toho je otázka, proč byl nasazen - obvykle se dává na potíže s "prokrvením končetin", ale pro zhodnocení nutnosti dlouhodobého užívání je nutné posoudit, jaký má užívání léku efekt - pokud malý (nebo žádný), je to myslím lék, který je možno bez problému vysadit, efekt dlouhodobého užití tohoto léku není dostatečně doložen a navíc by se měl pro dobrou účinnost (na prokrvení dolních končetin) užívat v poměrně vysoké dávce (4-6 tbl. za den...). Přeji hodně zdaru při rozhovoru s maminčiným ošetřujícím lékařem a věřím, že se podaří situaci vyřešit k Vaší (i maminčině) spokojenosti - samotná slabost srdce se sice vyléčit zcela nedá, ale určitě je možné léčbu doladit tak, aby co nejvíce zmírňovala potíže ze slabosti plynoucí a měla co nejméně nežádoucích účinků.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: