Cf, potní test a záněty průdušek..

Dobrý den, chtěla bych se zeptat.. Velmi snadno se zadýchám - stačí mi vyjít schody k bytu - do 3. patra, nebo třeba cca 5 min běhat v tělocviku, začne mě ihned docela silně píchat v boku a pak se dalších pět minut musím vydýchávat.. + když onemocním, první se to projeví kašlem a zatím to vždy skončilo 3 týdenním zánětem průdušek, přičemž si se mnou jednou doktorka málem neporadila a bylo to až hraniční se zápalem plic, měla jsem snad prý někde ucpanou část plic kouskem hlenu a nešlo se toho zbavit.. Jen jsem se chtěla zeptat čím by to mohlo být, jestli by to mohlo být třeba astma.. (Alergická nejsem na nic..) Také mi před pár lety dělali potní test kvůli CF.. A dodnes pořádňe nevím jak to dopadlo.. Jeden doktor mi řekl, že je to hraniční, jiný zas že je to v normě a další že je to zvýšené.. Tak jsem se chtěla zeptat i na tohle.. Výsledek mi vyšel 53 mmol/l a na zprávě je napsáno že je hranice jsou 0-50..(Nyní je mi patnáct , potní test byl prováďen v mých 12-ti.) Tak jsem se chtěla zeptat i na tohle jak to je,, zda bych to měla tedy nějak začít řešit.. A čím by tedy mohly být způsobeny moje dýchací obtíže..

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud se zadýcháváš při námaze, je určitě vhodné absolvovat vyšetření u plicního lékaře (vyšetření funkce plic,rtg plic). S ohledem na popisované potíže (které nejsou úplně typické pro astma) by bylo vhodnější provést podrobnější vyšetření funkce plic (bodypletysmografii) a určitě pokračovat ve vyšetřování CF , kterou podle potního testu nelze úplně vyloučit , včetně genetického vyšetření. Existuje celá řada atypických forem, které se projevují převážně bronchitickými potížemi se záněty průdušek a jsou poměrně dobře zvládnutelné.

MUDr. Milan Štěpáník
MUDr. Milan Štěpáník

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: plicní ordinace SOPLITOO s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: