Charcot marie tooth

Ano chápu, že se vyléčit nedá, ale zajímalo by mně, jestli se právě chirurgicky nedá vyřešit přepadávání chodidla (peronealní atrofie) a zvýšená klenba na chodidlech. Z mého pohledu je právě padání špičky nohy ten největší problém. Často zakopávám a těžko se dostávám do bot. Celkově si myslím, že přepadávání špičky má na konečný obraz chůze největší vliv. Nosím peroneální dlahy, ty sice pomohou, ale jsou nepohodlné a velmi těžko se nasazují. Chtěl bych si zouvat bez toho, aniž bych musel před ostatními skrývat tyto nevzhledné dlahy, nebo alespoň sehnat takové, co jsou vidět co nejméně.Četl jsem o transpozici šlach, jaký máte na tento zákrok názor v souvislosti s přepadáváním špičky nohou? Mám také zakřivené prsty na noze a ty mně v botě bolí a to obzvlášť, když mám na sobě peroneální dlahy.Problémy se mi už před lety objevily i na rukou. Mám Charcot Marie Tooth X1. Lékaři mi řekli, že mám výrazné deformity pes cavus.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nervy se nahradit nedají, lze jen ev. nohu fixovat v určité poloze, která je pak ale definitivní. Je to ale spíše otázka pro ortopeda, a nejlépe ortopeda z centra v Motole,které se na léčbu Vaší nemoci specialisuje jako jediné v ČR zdravím,kroupa

MUDr. Ondřej Kroupa
MUDr. Ondřej Kroupa

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Chirurgická ambulance, Poliklinika Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: