Chemoterapie a vedlejší účinky

Dobrý den, je mi 19 let a před 3 měsíci mi byla diagnostikována Těžká Aplastická anémie podstoupila jsem příbuzenskou alogenní transplantaci kostní dřeně od svého bratra dvojčete :) poslední vysokodávnou chemoterapii jsem měla před 7 týdny. Vlasy mě vypadaly už na live pokoji po první podpůrné chemoterapii v injekci ,vypadaly mi i chloupky v tříslech a v podpaží . Ale až teď když už jsem doma mě vypadalo obočí a řasy mě začínají padat také . Je možné že ještě ta chemoterapie účinkuje ?? Vlasy mi ještě nerostou a chtěla bych se zeptat jestli můžu brát nějaké vitamíny na podporu růstu když beru Sandimunn Neoral a Sumetrolim ?? Jinak chloupky na obličeji mi rostou nadměrně :/ i knírek a obočí tmavší a silnější a všeobecně chloupky na tvářích atd. ale nikde jinde . Jinak bych se chtěla ještě zeptat, po Chemo mám problémy s tím že mám hodně citlivou pokožku na chlad ,strašně mě potom kůže pálí převážně na dlaních a na šlapkách je to účinek chemoterapie ?? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím jaká látka (chemoterapeutikum) vám byla konkrétně aplikována. Výpad adnex (ochlupení) a pálení pokožky ale bude s největší pravděpodobností v souvislosti s léčbou. Vekeré případné vitamíny či potravinové doplňky doporučuji vždy určitě konzultovat (stejně jako nežádoucí účinky léčby) s vaším onkologem.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Články: Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Faktorů ovlivňujících...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: