Chlamidia pneumoniae vs. chronická rýma, zánět dutin

Mám dotaz, mám chlamydie pneumonie již přes rok, přeléčena jsem byla 12/2012 měsíc ATB Klacid, pak už ne. Hodnoty IgM, IgG, IgA stále vše pozitivní (IgA a IgG přes 7), IgM něco přes 2 (IgM za 10 měsíců klesla o 3 setiny a CRP kleslo a je už do 5-ti, tudíž, prý infekce zvládnuta a nemoc na ústupu, což se mi nezdá???, FW kleslo). Zdravotní problémy se mi totiž zhoršily, mám navíc 5 měsíců na ORL definovanou chronickou obstrukční rýmu (prý asi hormonálně po porodu vznikla- lze tomu věřit???s chlamydiemi nesouvisí prý)a zánět dutin, pak ještě Candida albicans na jazyku - kvasinkový zánět jazyka. Mám i jiné problémy, jakože brnění mezi lopatkami a končetin, problémy s močovým měchýřem- časté nutkání na močení - testy moče OK asi jen zvýšené leukocyty, silné několikaměsíční bolesti v podbříšku (chlamydie trachomatis nemám dle testů, dle stěrů gynekologa je vše OK i s děložního čípku nic mi není..), záškuby svalů, pokašlávání, časté kýchání (kýchání prý snad špatným ovzduším a reakce na to, pokašlávání též - dle mého názoru blbost - zas si myslím, že to souvisí s CPN, alergie mi byly alergologickým vyšetřením vyloučeny). Problémů mám ještě více - např. bolest kloubu na ruce, občasné pálení a svědění očí, svědění v uších atd..Mám jen dotaz, smí se stříkat kortikosteroidy do nosu na léčbu zánětu, když jsou v těle chlamydie?není to dle příbalového letáku NASONEX špatně, když je bakteriální infekce v těle, nepomnoží se mi tak ještě více chlamydie v těle a třeba i kvasinky v dutině ústní? Pomůže NASONEX při dlouhodobé léčbě? Nemůže být právě ten zánět dutin a chronická rýma způsobená chlamydiemi pneumoniae? Je mi tvrzeno, že ne, ale já bych se stejně ráda přesvědčila a nechala si udělat přímou metodou PCR test na chlamydie pneumonie -stěr z krku a nosu cílený na chlamydie pneumoniae a byla si jistá, že je v nosu a krku nemám (V krku mě navíc také bolí již přes rok,stěry negativní, ale skrz tuto problematiku bolest v krku se mi přišlo na ty plicní chlamydie). Na test PCR jsem se již ptala..ale nikdo mi jej asi neudělá, bych si jej i klidně zaplatila.Můj názor je, že jsou chlamydie v chronicitě, je problém je ve světě léčit a tak se říká, že je vše ok a že imunita si poradí, že jen imunitu posilovat, problémy se přičítají něčemu jinému a pacient lítá po různých doktorech a stejně mu pak nejsou problémy odstraněny..jen vyloučeno, že tím to není..ale čím to tedy je..a odstranit problémy,aby neznepříjemnňovaly pacientovi život, prostě nepřichází. Co dělat? Jsou už z toho zoufalá..hlavně z toho nosu, že nemohu již 5 měsíců pořádně dýchat nosem a zvyknout si tedy na to nechci, dusím se hlavně v noci..Záškuby svalů můžou být prý nedostatkem magnesia, ale dle mého názoru by to mohlo být způsobeno i chlamydiemi a působením na nervové zakončení..působením endotoxinů v těle. Co si o tom myslíte, k čemu se přikláníte? Jak problémy odstranit? Jak postupovat? Někdy si připadám jak v kocourkově..člověk lítá po doktorech..možná na něj nahlíží jak na hypochondra..a ještě si občas říkám, že tam ještě možná něco dalšího chytnu, a stejně mi není pomoženo, žádnou úlevu a zlepšení nepociťuji. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem

Odpověď odborníka:

Hano, přeléčení chlamydií bylo dostatečné (běžně se léčí 2 týdny a vy jste byla léčena měsíc). Obstrukční rýma nemá s chlamydiemi nic společného a aplikace Nasonexu jistě nemůže umožnit pomnožení bakterií či chlamydií. Vaše problémy bych viděla spíše imunologického rázu (snížená imunita - kandidová infekce jazyka, bakterie v moči), proto bych doporučila podrobné imunologické vyšetření.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-16 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: