Chlamidie pneumonie

Dobrý den, v průběhu těhotenství jsem byla léčena na plicní chlamydie -antibiotika Klacid 28 dní - začátek užívání měsíc před porodem (měla jsem aktivní IGa, IGg i IGm), nyní po porodu mám stále aktivní všechny fáze, nic se nezměnilo, antibiotika neužívám momentálně žádné z důvodu kojení. Moje 4 měsíční miminko má prý "chornickou rýmu" od doby, kdy měl asi ve 2 měsících chřipku, kterou jsem od něj chytla a samozřejmě jsem i já pak v průběhu této chřipky kašlala a kýchala, bohužel v akutní fázi chřipky jsem to kolikrát nestihla odběhnout bokem od dítěte a určitě jse mi nechtěně podařilo kýchnout i v jeho blízkosti. Nyní mám trochu stach, zda nemůže být ta chronická rýma u miminka právě ta chlamydiová infekce přenesena ode mě (CRP má miminko 1), nevím, zda na prokázání chlamydií má CRP hodnota nějaký vliv (vím že CRP má miminko v normě - nízké), já měla v těhotenství skrz chlamydiovou infekci CRP kolem 10 a FW cca 110/140 a na základě problémů s bolestí v krku a těchto hodnot mi byla pak z krve zjištěna právě ta chlamydiová infekce.Nevím jaké bývají u chlamydií pneumonie hodnoty CRP, zda by byly zvýšené -nad 5(já mám nyní CRP už jen 6 a chlamydie mám aktivní všechny formy). Jinak můj dotaz zní, zda se mám u miminka znepokojovat a zda kdyby se v budoucnu prokázaly u něj chlamydie, zda by se u miminka vůbec léčily.Jinak ještě dotaz, je možné, že když i teď z kontrolního odběru krve, mám stále aktivní chlamydie (nic se nezměnilo, stejné hodnoty IGa, IGg, IGm jak před porodem), zda se mohu bez antibiotik sama z toho dostat a vyléčit, nějak tomu nevěřím, když mi toto říká můj lékař, u kterého jsem na ně sledovaná, říká mi nestresovat se, že tělo si poradí samo. Poradí si tedy s plicními chlamydiemi, které jsou reaktivovány - možná tedy již chronické tělo samo?Já už skoro přestávám věřit, že se jich tělo může zbavit.Nevím, zda nemohou chlamydie přecházet v mateřském mléce, věřím, že přechází v mléce i protilátky, ale nevím, zda je v tomto případě prospěšné kojit a navíc dlouho a možná tím oddálit i moji léčbu nějakými makrolidovými antibiotiky. Takto jsem já s aktivními chlamydiemi stále v blízkosti miminka a bojím se,že pokud ty chlamydie nedostalo, že je časem dostane, nevím, zda se nemohou přenést již jen dechem, kdy miminko leží u mého prsa a já nad ním dýchám. Samožrejmě jsem měla strach, že se dostaly chlamydie k miminku již v bříšku přes placentu. Ještě bych měla dotaz, zda tyto plicní chlamydie se mohou dostat (při líbání s partnerem se na intivmních místech ) např. zda se mohou dostat do pochvy a zde způsobit nějaký zánět? Měla jsem v podbříšku strašné bolesti a nyní mi jde z pochvy hlen takový trochu průhledný lehce zelený, dle výtěru z pochvy i z děložního čípku jsem v naprostém pořádku po porodu a snad jsou to prý nějaké očistky, já si ale myslím, že problém je i v tom, že kdyby to byly chlamydie pneumonie, že ty se ze stěru nepoznají (v těhotenství mi na ORL ze stěru chlamydie pneumonie nezjistily). Já si zas říkám sliznice jako sliznice a i když dole bývají ty trachomatis, zda by i ty pneumonie nemohly být v pochvě a v močové trubici u partnera a dělat zde nějakou neplechu. Jinak ještě dovětek - u mě se chlamydie pneumonie projevují zatím asi jen tou silnou bolestí v krku - na mandlích, teď začínám pokašlávat, hodně se potím, jsem unavená, mám teď bolesti v podbříšku, měla jsem po porodu několik týdnů zimnice, bolesti hlavy..v těhotenství jsem měla záškuby svalů, a bolesti v kloubech, ale to mohlo být těhotenstvím. Jazyk můj (ale i miminka) je pokrytý zcela bílým povlakem - nevím, zda i to může být příznak chlamydií. Možná ještě jeden dotaz, v době když jsem měla chřipku, jsem používala občas i roušku, jednou jsem s ní šla spát a jelikož únik vzduchu je kolem nosu, tak mi šlo právě i při kýchání vzduch přímo do očí a probudila jsem se v noci úplně s bolavýma červenýma očima a také při kýchání mi malý i teď občas kýchne přímo do očí, když jej mám v náručí. Mohou plicní chlamydie způsobit zánět očních spojivek a může hrozit oslepnutíí jak u chlamydií trachomatis? nebo u tohoto druhu chlamydií toto riziko není...Mám teď stále červené oči, a bolavé, a nevím, zda mám tento problém nějak řešit, někdy to přikláním k únavě z nevyspání teď v období kojení. Jinak právě jak mě znepříjemňují život chlamydie - urputnou bolestí v krku - tu jsem měla již v těhotenství, tak prostě teď vím, že je mít v těle nechci a že bych je ráda za každou cenu vyléčila, bojím se právě i ostatních negativních účinků, které právě mohou za pár let mít (revma, napadení nervové soustavy, imunitního systému, astma a další).Jak byste postupovali v léčení? kdy nastolit léčbu a jakou? Kombinace 2 makrolidových antibiotik a k tomu např. Wobenzyn či třeba ještě další podpůrné prostředky jako např. volně prodejné Chlamydyl, Chlamysan apod. ? Já totiž opravdu nevěřím, že si tělo poradí samo bez antibiotik, pokud už má tělo tyto chlamydie aktivní/reaktivní.Jistě vím, že je dobré mít silný imunitní systém, nestresovat se a tělo pak je odolnější vůči těmto chlamydiím, ale pokud chlamydie již člověk získal a jsou aktivní, může si tělo poradit samo?někdy mě připadá, že lékaři to ani léčit nechtějí, když mi řikají, no když bychom je vyléčily tak je za týden můžete třeba někde v obchodě chytit znova.. a uvidíme, tělo si může poradit samo..Nevím, zda mě budou vůbec léčit až dokojím.Četla jsem si,že pomořenost obyvatel je vysoká, ale prostě chci věřit, že já je už znovu nedostanu a smířit se s tím, že je budu mít do smrti a i tyto problémy - bolest v krku až do smrti, to tedy nechci, není to dle mého názoru standard a určitě snižují životní úroveň člověka.Asi dotaz, zda léčit i partnera nyní, který ovšem nemá příznaky, měl jen chlamydie právě v močové trubici jen ze vzorku moče, z krve měl vše negativní (já se domnívám, že právě i v močové trubici měl ty pneumonie jelikož já trachomatis nemám jsem negativní - bohužel jsem jej líbala. Nyní když se líbáme, on má v krvi asi stále negativní, tak zda přeléčit pak i jeho, aby zde nebyl pingpongový efekt a mně se ty chlamydie po přeléčení nevrátily. Ovšem asi by mu ATB nikdo nepředepsal, když je dle krve by měl vše negativní..Předem děkuji za zodpovězení dotazu a také se omlouvám, že dotaz je dlouhý a možná trochu chaoticky napsaný, ale chtěla jsem popsat více souvislostí. S pozdravem

Odpověď odborníka:

dobry den prenos infekce chlamydia na novorozené dítě je možné v případě onemocnění matky Chlamydia trichomatis. U chlamydia pneumoniae jsem se nesetkala. Ale nejsem specialista v oboru novorzenecké pediatrie, možná by bylo vhodné konzultovat specialistu tzv. neonatologa. Přenos chlamydia trachomnatis na novorozeně se děje cestou při porodu klasickém, fyziologickém. Při porodu tzv. císařským řezem se tato infekce na dítě nepřenáší. Také není možná nákaza jakéhokoliv druhu chlamydie na plod v průběhu těhotenství. To se děje pouze buď přenosem kontaktem u Ch.Trachomatis nebo tzv. kapenkovou infekci u Ch.Pneumoniae. Vám bych určitě doporučila nechat udělat ještě jednou vyšetření na oba druhy chlamydií, jestli to bude opět zvýšené ve všech parametrech, je to známka aktivní infekce,kterou je potřeba léčit, protože kompliklace jsou někdy opravdu dlouhodobé a vážné. Pak je opravdu potřeba zvážit i kojení. Ještě bych dodal k hodnotám jiných parametrů, zde neplatí žádné pravidlo když..tak, všeude se řídíme stavem a potížemi pacienta, nakolik neléčíme laboratoř, ale člověka který má potíže, co je nejdůležitější. Držím Vám palce, je to jistě běh na delší trať. Budete-li potřebovat radu nebo skonzultovat vaší otázku, neváhejte mě kontaktovat. S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: