Chlamydia pneumoniae

Žena, 39 let, 180cm/67kg, tlak spíše nižší obtíže: - lupénka od 12 ti let- kožní forma (lehká) - cca 10 let tinnitus - cca 10 let fobické posturální vertigo (špatná soustředěnost, pocit jakoby stálé podnapilého stavu, někdy třes) - panická porucha, úzkosti - polyvalentní alergie - cca 8 let bolest svalů, bolest kloubů - obrovská neustálá únava - asi 3 měsíce bolest plic Celých 10 let sledována, prošetřena. Naposledy cca před 2 měsíci vyšetřena takto: MRI - negativní, vše ok revmatologie - negativní (opravdu podrobná sérologie) EMG - negativní, vše ok ENG - v pořádku, žádné změny odběry na vše možné jako je cukr, cholesterol, štítná žláza.... vše v normě. Chlamýdie pneumonie - pozitivní. Projevy žádné, tedy ne respiračního charakteru. Na plicích bolí, ale nekašlu, nic. Byl proveden před 3 týdny RTG plic. Malé ložisko tmavé nalezeno, ale vyhodnoceno jako v pořádku. Chlamýdie přeléčeny Klacidem - 3 týdny. Nyní sledována na Bulovce - čekám na výsledky. Bylo mi řečeno, že dle výsledků buď další antibiotika nebo kortikody. A mé otázky zní. 1. Je možné, že všechny moje problémy pramení od chlamýdií, přesto, že údajně tyhle bakterie má v krvi téměř 80% lidí a někomu způsobují problémy někomu ne? 2. Není možné, což nenapadlo zatím ani jednoho lékaře, když jsou všechny možné testy negativní, že tyto příznaky všechny mohou být CHRONICKÝ ÚNAVOVÝ SYNDROM? (únavou trpím opravdu hodně, hlavně od doby, kdy jsem se nervově zhroutila a od té doby se mi začali nabalovat tyto všechny problémy a čím jsem starší, tím se zhoršují). 3. Vzhledem k rozsáhlým vyšetřením, která jsou všechna, krom chlamýdií, negativní, napadá vás ještě něco, co bych si měla nechat vyšetřit nebo co bych pro sebe mohla udělat, než začnu opravdu do sebe cpát kortikody nebo antibiotika? Moc děkuji za opověď. S pozdravem Marcela.

Odpověď odborníka:

Milá paní Marcelo, abych zodpověděla postupně všechny Vaše otázky, s chlamydií pneumonie se za život skutečně setká velké množství populace, kolik to je procent je ovšem spíše spekulativní. Ano, u někoho tyto bakterie způsobují rhinitis, sinusitis, otitis media, pharingitis, bronchitis, pneumoniae, astma bronchiale, konjunktivitis, artritis a další a u někoho nezapříčiní žádné onemocnění a imunitní systém si s nimi poradí. Myslím, že Vaše letité potíže nejsou způsobeny touto bakterií, akutní nebo subakutní mohou, a to zejména plicní obtíže. Dále k únavovému syndromu, je to spíše psychická záležitost, mnoho odborníků ho jako diagnózu neuznává, ale ano, troufla bych si tvrdit, že se u Vás jedná o komplexní problém, na který má velký vliv psychika a somaticky se projevuje. Mohla bych Vám poradit rehabilitace kvůli vertigu a bolestem hrudníku, dále bych Vám doporučila, pokud ještě nedocházíte, tak psychoterapii a začít s nějakou lehčí fyzickou aktivitou, mívá opačný efekt na únavu, naopak budete mít více energie, dobrý efekt by mohly mít i preparáty na posílení imunity, jako je Beta glukan. S pozdravem a přáním zlepšení obtíží.

MUDr. Daniela Obrová
MUDr. Daniela Obrová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře IKEMEDICAL s.r.o., Vlašim

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: