Chlamydia pneumonie

Dobrý den, vzhledem k minimu veřejných informací i od lékařů prosím o pomoc jak nejefektivněji postupovat proti Chlamydii pneumonii. Od 11/2010 mám problémy s dýchacími cestami, bolestv krku, úporný kašel apod.. I přes mé sdělení prakt. lékařce, že jsem nikdy v minulosti takto dlouhodobé problémy neměl (obecně jsem byl min. nemocný) mi až jiný lékař koncem 1/2011 zjistil po správném odběru Chlamydii pneumonii a prodělal jsem léčku silnými antibiotiky. Také mi ale pořádně nic neřekl. Stav se zlepšil, ale nejsem ve své "kůži", teplotu nemám ale střídavé horkosti ano, mravenčení v ruce, stálé lehké škrábání v kruku a po ránu a večer kašel, ne ale už úporný. V 4/2011 kdy jsem toto sdělil lékaři a v podstatě ho přemluvil znovu na test chlamydie (kdy na mě nahlížel jako na hypochondra, za kterého se určitě považovat nehodlám), mi byly nyní sděleny výsledky zase pozitivní a mám si dorazit pro další antibiotika. Rád bych našel nějaké specializované pracoviště na tyto bakterie, vzhledem k minimu dostupných informací bych nerad něco, zanedbal i vzhledem k mým osobním zkušenostem se znalostmi lékařů od 11/2011. Nevím, zda mohou nastat i větší komplikace (viz dostupné info o chlamydii, v jakém časovém postupu (nevím zda to není už chronický stav), zda není třeba i zjistit můj stav imunity, jak toto účinně léčit apod.. Nyní má na krev dorazit i manželka, máme tři děti, nevím zda se mohou také nakazit? V mém věku (37 let), zatím bez problémů s imunutou a s jinými nemocemi mi tato záležitost a stav lehce nahání hrůzu. Přispívá k tomu bohužel i zkušenost s lékaři od listopadu. Děkuji moc na jakoukoliv profesionální pomoc. S pozdravem Pavel Jüngling

Odpověď odborníka:

Dobrý den, chlamydie je bakterie, jejíž diagnostika není jednoduchá. Píšete, že Vám byl proveden správný odběr, z čehož nepoznám jakým způsobem byla infekce diagnostikována. Většině pacientů jsou odebrány protilátky z krve, což je nepřímá diagnostika, pouze odraz aktivity našeho imunitního systému, zda-li je infekce aktivní z nepřímé diagnostiky nemůžeme spolehlivě poznat. Dále je možnost přímé diagnostiky, kdy se bakterie prokazuje přímo ve tkáních, nebo ve sputu. Dále je možná genetická diagnostika pomocí metody PCR, kdy zjišťujeme přítomnost DNA chlamydie v organismu, zde je problém, že nerozeznáme zda-li je DNA od živé či mrtvé bakterie. Jelikož se jedná o bakterii, léčí se antibiotiky. Nemá smysl odebírat po léčbě odběr na protilátky, protože mohou dlouhodobě přetrvávat pozitivní i po přeléčení. Na diagnostiku a léčbu infekční onemocnění se specializují infektologové. Doporučovala bych i imunologické vyšetření, aby se vyloučila i jiná příčina obtíží.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: