Chlamydie

Dobrý den, přítelovi byly cca před měsícem diagnostikovány plicní chlamydie. U mně se tento víkend objevilo velmi slabé svědění v pochvě. Nejprve mě napadlo, že by to mohla být nějaká mykóza. Jednou jsem ji už měla. Nyní mě napadlo, jestli zde nemůže být souvislost s přítelovými plicními chlamydiemi. Je možné, že bych mohla chytit "pohlavní" chlamydie, když přítel měl chlamydie plicní? Je třeba možné, že došlo k přenosu při orálním sexu? Mám si nechat udělat na chlamydie test, nebo "zkřížení" různých druhů chlamydií není možný? Dělá test gynekolog? Stojí to něco? Předem děkuji za zodpovězení dotazu.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Chlamydiální infekci lze diagnostikovat buď stěrem z pochvy či hrdla děložní a nebo pomocí krevního odběru. Ten dle spektra jednotlivých protilátek může odhalit, zda se jedná o primoinfekci, opakovanou infekci-reinfekci a nebo zda jste se jen v minulosti s touto infekcí setkala - tzv. paměťové protilátky. Chlamydie se nejčastěji přenáší pohlavní cestou, genitální forma chlamydie je většinou chlamydia trachomatis. Vyšetření probíhá většinou na gynekologii . Závisí na daném pracovišti, zda si za tuto diagnozu něco účtují. Některá pracoviště to tak dělají. Proto si předem tuto skutečnost zjistěte.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: