Chlamydie

Dobrý den Před nedávnem jsem si přečetl o hlavním úskalí chlamydiové infekce, tj. bezpříznakového průběhu a to ve mně vyvolalo pochyby vzhledem k minulosti. Před pěti lety (2004) jsem měl vztah s dívkou, která se (patrně) chovala rizikově. Později jsem šel po určené době na test na Hiv (negativní) a našel si jinou přítelkyni, pro kterou jsem byl první sexuální partner – cca měsíc poté, co jsme spolu měli styk, jí gynekolog diagnostikoval kvasinky. Léčili jsme se oba, ale já na žádných testech nebyl. Poté jsme opět začali sexuálně žít a žádné problémy nebyly. Protože jsem ty kvasinky patrně chytil od té předchozí rizikové partnerky, napadá mě, zda jsem se od ní nemohl nakazit třeba chlamydiemi (=předpokládám tu variantu, že bych já i s tou následující partnerkou patřil mezi „šťastlivce“, u nichž nemoc probíhá bez příznaků). S dívkou, s níž jsem se léčil, už dávno nejsem. V současnosti mám 4 roky přítelkyni, zdravotní problémy nemáme. Vzhledem k tomu se chci zeptat: 1) Je možné, že bych mohl být celých pět let nakažen bez jakýchkoli obtíží a příznaků? Je vedle inkubační doby i nějaká lhůta, do které se u bezpříznakových jedinců rovněž objeví zdravotní komplikace? – tady mám vedle neplodnosti na mysli především možné záněty spojivek vedoucí až k oslepnutí, což mi nedává spát. 2) Měl bych vzhledem k výše popsanému případu vyhledat urologa a nechat se vyšetřit na chlamydie? Děkuji za Vaši odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, promořenost chlamydiemi je v populaci velmi vysoká (přenos je hlavně pohlavním stykem), pokud máte v pořádku imunitu, nemají testy u vás celkem žádný význam - k aktivaci chlamydiové infekce by dojít nemělo. Neznepokojujte se zbytečně, hodně velký význam má udržování dobrého stavu imunity (sport a pohyb, hlavně zdravá strava a dostatek odpočinku, minimum stresu v práci i ve vztazích, vitamíny a kvalitní složení jídla...- platí pro oba v páru :o)), pokud by ale vaše souč.partnerka měla nějaké chron.gynekologické problémy, je dobré upozornit gynekologa na možnost chlamydíí - musela by se její infekce stanovit krev. testy a dobře zaléčit. Věřím ale, že budete oba v pořádku a v pohodě. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: