Chlamydie

Na první dotaz mi paní lékařka odpověděla jen z části, proto jsem psala doplnění a jsem lehce rozhořčena z odpovědi paní doktorky Moravcové. Proto svůj dotaz pokládám znovu. Psala jsem, že mi byli zjištěny oba typy chlamydií(pneum, trachom) a vy jste odpověděla, že souběžná infekce oběma typy není pravděpodobná. Doufám, že v reálném životě svým pacientům věříte a nasloucháte více, než zde, věřím v to! Popíšu tedy svou situaci znovu(již po 3.). V červnu na dovolené vysoké horečky, jinak bez příznaků, bolestí. Ihned po příletu do Prahy na pohotovosti nasazeny antibiotika Klacid na 7 dní, bez vyšetření krve, jen z poslechu. Zjištěna akutní bronchitida, u mě i u přítele (ten teploty neměl, já začínala lehce pokašlávat, on kašlal cca 2 měsíce). Přítel tedy bral také Klacid na 7 dní. Ihned po dobrání antibiotik Klacid se mi zvětšoval flek na noze, velmi bolestivý, diagnoza erythema nodosum(vzali krev, vysoká sedimentace). Nabízena léčba kortikoidy (to jsem odmítla, plánujeme dítě) a na mou žádost udělán RTG plic s nálezem-drobná ložiska. To, že stále kašlu, nikdo nepokládal za důležité.Byla jsem poslána na stěr z dělož.čípku-zjištěny chlamydie trachomatis. Léčba Azithomicin - při první tabletě spolu s Wobenzymem silná reakce,otrava,2 dny hospitalizace na infekčním.Zde mi vzali krev(vysoká sedimentace) a stěr z nosohltanu-zjištěna chlamydie pneumoniae.Léčba doxybene na 18 dní.Přítel přeléčen na chlamydie trachomatis automaticky,bez stěrů(bral Azithomicin500 2x denně 7 dní).Během této doby navštivil přítel ÚVN,kde pro práci v rizikovém prostředí byl otestovaný na černý kašel (pertuse) a já s ním(já stále kašlala).On vyšel negativní, já pozitivní-léčba se nenasadila, jelikož byla právě ukončena 18ti denní léčba Doxybene na chlamydie-oba typy.Kontrolní krev na pertuse v pořádku, dále již neřeším.Po 3 týdnech kontrolní stěr u mě i přítele opět pozitivní. Já dostala antibiotika opět doxybene na 30 dní.Bylo mi na venerologii sděleno,že rezistence se nezjišťuje a že chlamydie mohou být nevyléčitelné-prý to nevadí pro otěhotnění.Paní lékařka se ptala, zda mám i subj.potíže-ano, několik let trpím na zvýšené teploty,velkou únavu-nic nezjištěno,pouze nějaký zánět v těle,neví se kde, přestala jsem to před několika lety řešit, změnila práci, zvykla si,jak mi bylo doporučeno.K tomu velmi bolestivá menstruace,tlak v podbřišku i mimo cyklus a velký nález endometriozy při operaci-proto 3 roky pozastavena menstruace, nyní jsem vysadila antikoncepci,chceme počít dítě,až se uzdravíme.Moje otázky: 1.lze zjistit rezistenci chlamydií trachomatis na antibiotika?jak taková rezistence vzniká?-máme již 3.antibiotika 2.je léčba stejnými antibiotiky opakovaně vhodná, když předtím léčba nezabrala?nehrozí rezistence atb? 3.jsou chlamydie trachomatis nevyléčitelné? 4.krev mému příteli a mě nikdo nesleduje(mne pouze v červenci-vše ok kromě sedimentace, v ÚVN přítelovi krev vzali pouze na černý kašel)-prý se nechá z krve zjistit, zda jde o chronické či akutní onemocnění,je to pravda?nám krev nikdo na chlamydie netestuje 5.máte zkušenost,že by po prodělané chlamydii trachomatis vznikla neplodnost?jak dlouho by musela v těle být?se snoubencem jsme 5 let-tudíž je nejspíš min.5 let máme 6.chlamidii pneumonii,kterou mi zjistili ze stěru z nosohltanu,již nikdo neřeší, netestuje, na kontrolním stěru jsem nebyla-prý není třeba.je to v pořádku? nevím, zda máte přítup k předchozím dotazům, je zde vidět, že se na tyto otázky neptám poprvé.děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Prosím vás, tento portál je určen pro pacienty, kteří potřebují konkrétní pomoc zvláště tehdy, pokud nemají čas hned navštívit lékaře. Váš dotaz je tak rozsáhlý a s tolika otázkami, že je to spíše k diskusi a vysvětlování, vždyť už jste navštívila tolik lékařů a podstoupila tolik vyšetření. Na kolegyni Moravcovou se nezlobte, protože odpovídání anonymně není zcela jednoduché a nemá sloužit k definitivnímu řešení, ale pouze k návodu, jak daný problém řešit. Rovněž se jako lékaři na portálu střídáme, máme služby, odpovídá se postupně jak dotazy přijdou. Váš dotaz vidím poprvé, kolegyni Moravcovou neznám, další váš dotaz zase může přijít k lékaři, který ten den bude sloužit. 1. rezistence na chlamydie trachomatis se nezjišťuje, neboť chlamydie se testují serologicky, nikoliv kultivačně. Rezistence znamená to, že jsou "baciliy" na antibiotica necilivé, dá se říct nic jim neudělají, zvyknou si. 2. ano, dle určitých léčebných schémat není vyloučeno podat opakovaně tatéž antibiotica, závisí na klinickém stavu pacienta. 3. I chlamydie trachomatis jsou vyléčitelné, i když léčba může trvat dlouhodoběji. 4. krev obvykle není třeba sledovat, opět opakuji, závisí na klinickém stavu pacienta a opět opakuji, tyto infekce se testují serologicky - ukazují na určité typy protilátek (odpověď na serologické vyšetření by nám zabrala další minimálně půl h, proto se zeptejte vašeho lékaře). 5. s neplodností po této infekci jsem se nesetkala. 6. stěr z krku u chlamydií nic neřeší (opět se vracím k protilátkám a serologii).
K vašim předchozím dotazům přístup nemám. Tento portál neřeší komplexní stav pacienta, nehledá cestu k vyléčení, to ani nelze, vždyť nemáme vaši dokumentaci a hlavně vás nevidíme. Máme jen poradit, snížit vaši nejistotu o váš zdravotní stav. Na závěr doporučuji obrátit se s vašimi otázkami ještě na vašeho praktického lékaře, který by vám měl podat komplexní odpověď, neboť zná váš zdravotní stav. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x