Chlamydie

paní doktorko, nechávala jsem si dělat sérologický test na chlamýdie pneumoniae .ve třídě IgG, IgA a IgM. výsledky vyšly negativní, ale paní doktorka mi řekla že v časné fázi primární infekce může být třída IgM negativní i kdybych byla nakažená. Má otázka tedy zní jestli po roce a čtvrt může být, je nebo už není chlamýdie pneumoniae v časné fázi primární infekce? Děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, poku má paní doktorka podezření z chlamydiové infekce a serologické odběry na chlamydie byly negativní, zopakovala bych odběr párového séra s odstupem cca 4 týdnů. Pokud byste infekci měla již, jak píšete 1 a čtvrt roku, tak už by se nějaký odraz ve tvorbě protilátek měl objevit, spíše bystě měla mít pozitivní IgG protilátky - paměťové po prodělané infekci. Interpretace serolgoických výsledků v diagnostice chlamydií není zcela jednoznační, pokud by se opravu měla diagnostikovat chlamydiová infekce, vhodnější metoda by byla přímý průkaz z biologického materiálu -dle postiženého orgánu - sputum, otisk oční spojivky, moč...

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: