Chlamydie

Dobrý den, cca před 2 měsíci mi byly potvrzeny chlamýdie, proti kterým jsem bojoval antibiotiky. Nakazil jsem se cca před 5 měsíci. I když mi doktorka řekla, že jsem vyléčen, teď se mi vrátil výtok, byl jsem znovu na kontrole a první testy (snad nějaké bakterie či co) vyšly v pořádku a teď už se čeká pouze na chlamydie. Je mi 20 let a na internetu čtu, že chlamýdie může spůsobit neplodnost, což mě dost vyděsilo. Chtěl bych se zeptat, po jaké době neléčení k tomuhle dochází popř. jestli mohu být také ohrožen. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jene. Pokud jste byl řádně léčen účinnými antibiotiky, tak se aktivita chlamydiové nemoci pozná podle hladiny protilátek ve Vašem těle. Pokud vymizí protilátky akutní fáze, jste vyléčen. Ale po dlouhou dobu (i celoživotně) můžete mít zvýšené protilátky ve třídě IgG, které nám dávají informaci, že jste se s nemocí setkal. Chlamýdie můžou spůsobovat neplodnost - hlavně u žen, kdy chronický zánět může vést k srůstům vejcovodů. Do jaké míry jste Vy ohrožen neplodností, Vám nedokážu odpovědět - neznám další konkrétní informace... Pokud budete plánovat rodinu a budete mít pochybnosti, není nic jednoduchšího než požádat urologa o vyšetření spermiogramu.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x