Chlamýdie

Dobrý den, již 4 roky trpím na opakované záněty močových cest, léčeno rok neúspěšně nitrofurantoinem, při stěru z děložního čípku na vyžádání chlamýdie nezjištěny. Nepravidelná menstruace,výtoky,únava. Nyní po 4 letech a změně doktora pozitivní test na chlamýdie z moči a dověděla jsem se, že když sem brala nitrofurantoin, nemohli je ze stěru odhalit. Nechápu, proč doktoři neudělali test na chlamýdie dřív, když jsem nebrala antibiotika a tolika trpěla, nikoho to nezajímá. Já i partner máme na 3 týdny azyitromycin. Má smysl léčbu doplnit wobenzynem? A jak poznám, že se chlamýdie dostaly do chronického stádia? Mám velký strach, že budu neplodná, párkrát jsme se pokoušeli ještě před odhalením chlamýdií o miminko, bezúspěšně. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jano. Co se týče Wobenzynu - mám s ním dobré skušenosti při léčbě otoků a v rekonvalescenci u pacientů po operaci žilního systému. Nemám však skušenosti s užíváním Wobenzynu při chronických infekcích, resp. moje malé skušenosti jsou spíše negativní. Nemůžu Vás ale odrazovat, vyskoušet ho určitě můžete. Co se týče Vašeho vyšetřovacího algoritmu - pravda je taková, že chlamýdie se obtížně stanovují přímymi kultivačními metodami. Daleko spolehlivější je stanovení protilátek v krvi. Než ale lidské tělo začne tvořit protilátky proti chlamýdiím, uběhne nějaký čas - řádově dny i týdny od vzbiku infekce. Takže je celkem možné, pokud Vás pán doktor vyšetřoval na začátku potíží, že mu vyšli negativní výsledky protilátek z toho důvodu, že Vás vyšetřoval v době, kdy ještě tělo netvořilo protilátky. Co se týče neplodnosti - neplatí, že každá chlamýdiová infekce vede k neplodnosti - to by byla neplodná každá 4. žena v republice. Neplododnost po chlamýdiové infekci je spůsobená až tehdy, když se infekce rozšíří do břišní dutiny a pozánětlivé srůsty zneprůchodní vejcovody. Doporučuji Vám po přeléčení podrobit se gynekologickému vyšetření.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: