Chlamýdie trachomatis

Dorý den CCa před 3 roky jsem prodělal chlamydie trachomatis, projevovali se u mě zvýšenou teplotou dlouhodobě, zvětšenou uzlinou v levem třísle, pálením při močení, a výtoku z penisu, byl jsem přeléčen doxybene 14 dní. Potom byl výtěr z uretry negativní, ale z krve protilátky sice klesly, ale v krvi nadále pozitivní, IGa 1,09 , IgG 4,21 teploty zmizely ale ulina zustala, řekli mi že je to v pořádku a že to může být z holení ta uzlina, nyni jsem měl nechraněný pohlavní styk s partnerkou a asi po 3 týdnech opět pálení při močení výtok z penisu, dále při masturbaci po chvilce bíla pěna na žaludu, vypadá jako bíla slina nepříjemý zápach, zajímalo by mě čím by to mohlo být způsobeno? A dále, jak je možné, že mi řekli, že jsem v pořádku, když jsem to měl nadále pozitiní v krvi? A jak se to léčí, kdyby o došlo do chronického stadia? pomůže třeba wobenzim? Je nějáký specialista v Brně, co se tímto zabívá? ještě jsem zapoměl dodat, že nyní mám opět pálení, zvýšenou teplotu, delší dobu více se potím, a jsem více unavenější, a asi před 2 rokmi mi zjistili, že mám mírně zvětšenou slezinu, mohlo by to vše vysvětlovat chlamydie trachomatis, ač akutní zánět nebo chronický? Předem děkuji za odpověd Štastný nový rok.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lukáši. U protilátek proti chlamýdiím je to doopravy tak, že jako první se v těle tvoří protilátky z třídy IgA a IgM- a pro lékaře jsou známkou, že probíhá akútní fáze onemocnění. V další fázy začne imunitní systém tvořit IgG protilátky (bez ohledu nato, či je člověk léčený nebo ne)- jsou to tzv. paměťové protilátky a lékaři pouze poskytují informaci, že se daný dotyčný s infekcí kdysi v minulosti setkal- neznamenají akutní zánět a můžou v těle přetrvávat několik let i celý život. K druhé části otázky- pokuď máte po nechráněném styku znovu potíže, s výtokem z močové trubice, s teplotami, a jste celkově schvácený- tak jste se s největší pravděpodobností od partnerky něčím nakazil (není vyloučeno, že znovu i chlamýdií- pokuď Vaše partnerka nebyla léčená), proto by jste měl zajít za svým ošetřujícím lékařem k vyšetření. Pomoc můžete taky vyhledat v urologické ambulanci. K zvětšené slezině- byla u Vás zdiagnostikována před 2 lety, nakazil jste se až nyní, takže se samotnou chlamýdiovou infekcí nesouvisí, ale měl by jste být pravidelně aspoň jednou ročně kontrolován ultrazvukem, zda je nález stabilní. Pokuď máte zvýšený sklon k infekcím, pak je nutno i dovyšetřit imunitní systém cestou imunologické ambulance.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: