Chlamydiová infekce

Dobrý den pane doktore, chci se zeptat, zda se chlamydie mohou vrátit i bez pohlavního styku. Chlamydiová infekce mi byla přeléčena před patnácti lety, přišlo se na ni náhodou při přípravě na konizaci děložního čípku. Žádné příznaky jsem neměla. Zhruba před dvěma lety se mi objevila kvasinková infekce (nezpůsobená žádnou konkrétní příčinou jako atb apod.). Od této doby mám nepřetržité potíže - bílý nezapáchající výtok, pálení, řezání, svědění apod. Lékař vyzkoušel vše, antimykotika vůbec nezabírají. Vloni na jaře jsem užívala wobenzymovou 14 týdenní kúru, vyšetření na imunologii a cukrovku negativní. Už jsme si mysleli, že se jedná o laktobacilozu, ale poslední měření ph to nepotvrdilo - vyšlo asi 4,5. Při výrobě autovakcíny nebyla kvasinka vykultivovaná - jen e-coli, na kterou jsem byla před rokem přeléčena. Vloni opakovaný test na chlamydie - negativní. Minulý týden jsem byla na stěrech s tím, že se nechá vykultivovat vše, co v pochvě je. Zatím jsou výsledky chlamydií, které se znovu objevily. Po celou dobu obtíží, tedy zhruba po celé dva roky jsem neměla pohlavní styk, ani orální, jen masturbace rukou. Nemám důvod nic zapírat, mám na to dost rozumu. Je možné, že se chlamydie tzv. vrátily bez pohlavního styku? A je možné, že mé obtíže souvisejí právě s chlamydiemi? Moc děkuji za odpověď, jsem už ze všeho dost zoufalá. Jen ještě poznámka - nikdy jsem nebyla promiskuitní, spíše jsem si asi špatně vybírala partnery a při styku jsem nepoužívala kondom. A posledních asi deset let jsem v podstatě sexuálně abstinovala. Zřejmě jsem v této oblasti extrémně citlivá (prekanceroza, chlamydie, e-coli, kvasinky). Ještě jednou moc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Ano, chlamydiální infekce může znovu propuknout aniž byste měla pohlavní styk. Obvykle se tak děje pokud je žena nějakým způsobem imunitně oslabena ( stres, jiná infekce...). Většinou se jedná o reinfekci, tedy aktivizaci již dříve prodělané nákazy. Chlamydie a podobné infekce diagnostikujeme stěrem z hrdla děložního, pochvy či močové trubice. Cenným vyšetřením je též vyšetření krve, které dle zastoupení jednotlivých typů protilátek určí, zda se jedná o aktivní infekci, reinfekci či jen prodělanou nákazu dříve.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x