Chlamydiová infekce

Chtěl bych se na něco zeptat. Je mi dvacet let a ​studuji na UK. Již od třinácti let mám problémy s klouby (bolest, stěhovavé záněty, v únoru 2014 mi diagnostikovaly artrózu ramene a kolen), v posledních pár letech mám citlivé a unavené oči a celkově se cítím unavený. V dubnu 2013 mi v krvi našli chlamydie: Chlamydia IgA 2,5! (0,0-0,9); Chlamydia IgG 0,33; Chlam. cHSP60 2,79! (0,0-0,9); Chlamydia pneumoniae IgA 0,02; Chlamydia pneumoniae IgG 0,10; Chlamydia trachomatis IgA 0,19; Chlamydia trachomatis IgG 0,02. Testy mi pak dělali ještě v srpnu: Chlamydia IgA 2,62! (0,0-0,9); Chlamydia IgG 0,31; Chlamydia pneumoniae IgA 0,01; Chlamydia pneumoniae IgG 0,06; Chlamydia trachomatis IgA 0,20; Chlamydia trachomatis IgG 0,14; Chlamydia psittaci IgM IF negativní; Chlamydia psittaci IgA IF negativní; Chlamydia psittaci IgG IF negativní. "Chlamydia - IgA trvale zvýšeno bez výrazné dynamiky. Chlamydia specifické IgA protilátky neprokázány, nelze dourčit. Chlamydia pneumoniae sérologicky negativní. Chlamydia trachomatis sérologicky negativní. Chlamydia psittaci sérologicky negativní." Chtěl bych se zeptat, jak je to s léčbou. Dají se ty chlamydie léčit, když se vlastně neví, o které jde? A mohou být moje problémy skutečně způsobené chlamydiemi? děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Pane Johnny. Předně je nutné říci, že Vámi uváděné výsledky neznamenají "nález chlamydií v krvi", ale nález protilátek proti chlamydiím, a to pouze toho typu protilátek, který je pro diagnostiku nejméně určující, naopak specifičtější testy na jednotlivé typy chlamydií vycházejí negativně. Z uvedeného nálezu tedy nelze v žádném případě s jistotou vyvozovat, že by příčinou Vašich obtíží byla chlamydiová infekce, výsledky svědčí spíše proti a určitě není vhodné jen na základě těchto krevních testů indikovat léčbu antibiotiky. Máte-li dlouhodobé kloubní potíže již od 13 let a k tomu i další nové symptomy, je podrobné celkové vyšetření lékařem samozřejmě vhodné, příčin může být celá řada a event. dlouhodobá infekce či její následky (borreliosa, chlamydie...) jsou pouze jednou s možných variant. V dalším postupu by Vám měl poradit ten lékař, který Vás zná nejvíce a má k dispozici veškeré výsledky z dosavadních vyšetření - měl by to být Váš praktický lékař nebo lékařka.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Články: Bolest břicha po jídle? Na vině může být slinivka!
Běžné zažívací obtíže lidé...
Nejčastěji nás zrazují srdce a cévy. Jaká prevence zabírá?
Články: Nejčastěji nás zrazují srdce a cévy. Jaká prevence zabírá?
Každý druhý Čech umírá na...
Biopsie jater a ledvin
Články: Biopsie jater a ledvin
Biopsie je výkon, při...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Alzheimerovo onemocnění – novodobá epidemie?
Články: Alzheimerovo onemocnění – novodobá epidemie?
Alzheimerovu nemoc lze...
Kouření – zabiják sexuální touhy
Články: Kouření – zabiják sexuální touhy
Pravdou je, že kouření může...
Pravidla péče po operaci střev či jiné části trávicího traktu
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: