Chlamydiova pleropneumonie

Dobrý den, milá paní doktorko. Už jsem bezmocná.Moje psychika je na dně. V říjnu 2012 mě dg. chlamydiovou pleuropmneumonii I.asin s fluidothoraxem, brala jsem několik ATB., ležela v nemocnici, 2X vytahovali vodu z plic,marodila jsem do května 2013, poslední náběry C. pneumoniae IgA pozitivní, IgG pozitivní, nastoupila jsem zpatky do práce, na poslední RTG. voda už nebyla, ale zustaly tam nějaké jizvy,v součesné době se mi plíce ozývají při jakékoliv změně počasí, alespon si to myslím, stačí jen malá rýma a už se mi plíce ozývají ve předu pod prsem, na levém boku, a vzadu pod lopatkou mám takový jakoby tlak( nevím jak to popsat jako když by se kůže napínala).Brala jsem na imunitu vitamín C, chlamydil extra, Wobenzym, pila zázvor. Chci se zeptat, je nějaká naděje, že plíce budou uplně vylečeny-jizvy, tak ,abych nic necítila.Další otázka,asi tak od vánoc 2013 mám tlak na levé straně žeber,pod posledním , jsou dny kdy to nebolí vůbec, pak celý týden, a tak různě, přikládala jsem to k plícím, chci teda slyšet vaš názor, jestli je to k t plícím a nebo něco jiného,břicho mě nebolí, žádná ostrá bolest, jen ten tlak, přikládá Vám fotku, ale asi vám nepomůže.A mám se bát, že při každé chřipce, kašel, rýma se mi udělá zánět pohrudnice s výpotkem, je to strašná bolest, nemůžete se otočit ani na posteli. Nikomu to nepřeji. Děkuji za Vaši odpoved a přeji krásný zbytek dne.

Odpověď odborníka:

Bohužel Vás v tomto případě moc nepotěším, jizvy už se úplně nespraví nikdy :-(
Pokud by se opakovaly záněty s výpotky, dělá se někdy tzv. "talkáž", kdy se mezi obě vrstvy pleury (tenká blanka poplicnice a pohrudnice, mezi kterými je porstor a tam se dělá ten výpotek), jednoduše řečeno nasype talek, který spojí obě vrstvy dohromady a pak se tam už výpotky netvoří. Osobně neznám nikoho po talkáži, takže nedokážu říci, jak se pak dotyčnému žije, jestli je to lepší nebo horší nebo stejné- jen bez těch výpotků.
Bohužel Vaše obavy, že při každém zánětu (kašel, rýma) se Vám může udělat výpotek na plicích, jsou oprávněné. Bolesti pod žebry bych těm jizvám přikládala, je to hodně pravděpodobné.
Zkuste zajít na konzultaci za nějakým plicním specialistou a poraďte se s ním, jak by bylo nejlepší ve Vašem případě postupovat.

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: