Chloe a antibiotika

Dobrý den. Užívám antikoncepci Chloe. Od soboty 19.3. užívám neaktivní bílé tablety, v pondělí 21.3. jsem onemocněla a od středy 23.3. užívám antibiotika Clarithromycin-ratiopharm. Dnes, v pátek 25.3., si mám brát poslední bílou tabletu a zítra začínám s novým platíčkem. Antibiotika budu užívat do příští středy 30.3. Včera jsem měla slabší průjem, což ale mohlo být jen nějakou špatnou reakcí na antibiotika, protože jsem je neužívala tak 10 let nebo to také mohlo být z jídla. Dnes už žádné problémy nemám. V příbalovém letáku u Chloe je napsáno, že účinnost může být ovlivněna také užíváním antibiotik (např. peniciliny, tetracykliny, griseofulvin), v příbalovém letáku u výše zmiňovaných antibiotik není o ovlivňování antikoncepce napsáno vůbec nic. Mám to tedy chápat tak, že tahle antibiotika antikoncepci neovlivňují? Zdravotní sestra u mé gynekoložky mi říkala, že antibiotika antikoncepci až tak moc neovlivňují. A pokud ji ovlivňují, jak dlouho? Může se stát, že pokud beru antibiotika, tak účinnost antikoncepce vymizí už napořád a nebude už nikdy působit? Děkuji za odpověď, pěkný den.

Odpověď odborníka:

dobrý den,antibiotika některá mohou snižovat účinnost.pokud budete brát oba léky v dostatečném intervalu (alespoň 4hodiny),mělo by to být v pořádku.po vysazení antibiotik bude účinnost antikoncepce jako před ATB.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x