Cholelithiasa

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat na problematiku žlučníkových kamínků. Po porodu 1. dítěte mi byl objeven kamínek velikosti 2,5mm( před těhotenstvím byl žlučník bez lithiasy), nyní po porodu druhého dítěte se nález zhoršil. Opíšu Vám zprávu lékaře ze Sono vyšetření: žlučník-normální velikosti a šíře stěny, v lumen patrnný echotenní osah-jeden konkrement do 5mm a několik dalších drobnějších. stále však diskrétní nález, žlučové cesty volné, nerozšířeny, v hilu 3-4mm. S tímto nálezem jsem došla k paní doktorce na gastroenterologii, kam docházím kvůli funkční žaludeční dyspepsii. jsem po porodu před půlrokem vyhublá a zesláblá, plně kojím, těžko se mi přibírá na váze. Paní doktorka mě chtěla s tímto nálezem odeslat na chirurgii k operaci, což jsem zejména kvůli kojení musela odmítnout. Nařídila mi přísnou žlučníkovou dietu s tím, že takovýto nález je jako časovaná bomba a kdykoliv se kamínek může zaklínit ve žlučových cestách a způsobit komlikace. Nedovedu si představit, jak s přísnou žlučníkovou dietou mohu přibrat, což opravdu potřebuji, zvláště když mě trápí pyróza a žaludeční dyskomfort. Celoživotně se stravuji velmi dietně, prý mi však koliku může způsobit i káva...Jsem z toho všemu ve stresu a váhám, když si chci namazat rohlík máslem, nevím si rady a mám strach se normálněji najíst beze strachu, že dostanu koliku.Po pravdě jsem nečekala takovouto reakci paní doktorky, zvláště když z mého pohledu nález není tak velký...i dle slov doktora na sonografii. Mám knížku o žlučníkové dietě, kde se také píše, že asymptomatické žlučníkové kameny se chirurgicky neřeší a i dieta není nutná. Tak nevím, jaký je Váš názor?Žlučníkové potíže jsem nikdy neměla a nemám ani nyní.Jak často se vyskytuje kolika u pacientů s obdobným nálezem zvláště když se travují dietněji? Co mám dělat ? Dle slov paní doktorky to mohu čekat každým dnem, tato úzkost z toho mi vše ještě zhoršuje. Také jsem se chtěla zeptat, když jsou žlučové cesty 3-4mm široké, může se do nich dostat kamínek velikosti 4,5mm? Předem Vám děkuji za laskavou odpověď. S pozdravem Pavla K.

Odpověď odborníka:

Odpovědět na vaše dotazy není snadné. Rozhodně bych doporučovala omezit potraviny, u kterých je nutné zvýšené vylučování žluči - hlavně mastné. To asi již děláte. Při vašem nálezu je možné, že se po celý zbytek života nebude dít nic, ale stejně tak se kamínek skutečně může zaklínit a vyvolat akutní stav s nutností akutní chirurgické intervence a s rizikem komplikací (pankreatitida). Dle sono vyšetření máte několik kamínků drobnějších, takže ty klidně do vývodných žlučových cest vycestovat mohou. Osobně bych operaci doporučovala ( až nebudete kojit).

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
zlucnikove kaminky | Od: DJBLUTO | 3.12.2010 06:18
dobry den me rekli ulekare ze kdyz mam velike kaminky prej na spodni casi zlucniku o velikosti 2,5 mm ze se prej nic dit nebude ale uz je mam rok anecitim jeste vubec nic prej se to rozpusti nebo vylouci stolici nebo co je na rtom pravdy diky
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x