Cholesterol

Dobrý den. Při preventivní prohlídce mi byla zjištěna vysoká hodnota cholesterolu v krvi (6,7) a v rámci telefonické domluvy s lékařem (k lékaři jsem objednaná na příští týden) doporučeno užívání léků k jeho snížení. Chtěla bych se zeptat, zda je to při zjištěné hodnotě nutné, zda není nějaké jiné řešení a dále bych se ráda zeptala, čím může být hodnota zvýšená - váhu mám normální, tlak velmi nízký (90/60), maso jím minimálně, tučné věci téměř vůbec...Děkuji za odpověď. Hezký večer.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Pro léčbu není ani tak důležitá hodnota celkového cholesterolu v krvi, ale především hodnota tzv. "zlého", LDL-cholesterolu. Tu bohužel neudáváte. Nevím také, jestli se s něčím léčíte či zda u Vás v minulosti bylo diagnostikováno onemocnění srdce či cév. Dále je nutné zhodnotit to, zda jsou přítomny rizikové faktory, jako jsou kouření, cukrovka ad. Pokud je osoba jinak zdráva a nemá rizikové faktory, doporučuje se zahájit farmakologickou léčbu při hodnotě LDL nad 4,9 mmol/L (je pravděpodobné, že při hodnotě celkového cholesterolu 6,7 hodnota LDL bude vyšší než 4,9, nicméně to je nutné stanovit krevním odběrem). Pokud máte LDL hraniční (tedy někde v rozmezí 2,5-5 mmol/l), lze zkusit nejprve tzv. nefarmakologickou léčbu. Tou se myslí zejm. úprava stravy (nejen omezení masa a tučných výrobků, ale třeba také soli, alkoholu, zvýšený příjem vlákniny, zeleniny, ovoce atd.) a zvýšení pohybové aktivity (aerobní cvičení 20–30 min 4–5krát týdně nebo 45–60 min 2–3krát týdně). Zkuste tedy s Vaším lékařem situaci probrat. Pokud nebude mít námitek, můžete se dohodnout třeba na tom, že po dobu řekněme jednoho měsíce zkusíte nefarmakologická opatření, a pokud budou bez efektu, začnete užívat léky. Proč máte cholesterol takto zvýšený, Vám jednoznačně neřeknu. Pokud myslíte, že není na vině životospráva, je možné, že máte vrozenou dispozici k vyšším hodnotám cholesterolu. Každopádně je nutné hodnotu cholesterolu snížit. I když sama žádné potíže pociťovat nemusíte, neléčené vyšší hodnoty cholesterolu ohrožují jejich "držitele" zcela jednoznačně aterosklerotickými chorobami srdce a cév (především srdečním infarktem a mozkovou mrtvicí), jak bylo prokázáno v mnoha studiích.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: