Cholesterol

Dobrý den. Mám 55 roků. Během opakovaného vyšetření krve mně byly nyní zjištěny tyto hodnoty: (hodnoty v závorce jsou uvedeny i hodnoty 4 měsíce staré): cholesterol 5,73 (6,19), HDL cholesterol 1,21 (1,36), LDL cholesterol 3,77 (4,39), CHOL/HDL 4,7 (4,6), AIP=log(TG/HDL) 0,09 (0,14). Dále TK 110/70, P:68, hmotnost 76, výška 171, BMI 25,99 ECHO srdce bez omezení, velo na dané úrovni negativní ekg test, bez medikace PT=PK=1,9W/kg, beze změn ST, bez dysrytmií, bez provokace stenografií, TK v normě, dosaženo max TF. Dále holtr na tlak a ekg - vše v normě, stejně jako echo krčních tepen. Od 1.1.2015 se snažím žít zdravě - každý den šlapu na rotopedu minimálně 1/2 h denně - 15 km, mimo to občas venku na kole - letos již mám našlapáno cca 2400 km. Doktor mně dnes předepsal ATRAVEN 20mg v dávkování 1/2-0-0. Není to zbytečné když 1/2 roku nekouřím (dříve jsem kouřil cca 5 denně), snažím se omezit cukry, sůl, tuky, sportuji - viz výše. Prosím o Váš názor na užívání léku. Raději se tomu chci vyhnout. Poznámka cukrovku nemám, neléčím se se štítnou žlázou. Cca před 12 lety hospitalizace na JIP - zjištěna paroxysmální tachykardie - od té doby bez potíží a bez medikace. Užívám nolpazu a itoprid na refluxní chorobu jícnu a dále aerius na pylové a prachové alergie. Často mívám vyšší tep. frekvenci cca 90. Žádné potíže nemám, cítím se fit. Otec měl 2 infarkty (první v 59 letech). Děkuji.Petr

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léky na snížení tuků snížují pravděpodobnost riziko infarktu myokardu. Vždy je důležité individuální posouzení, zda-li je indikace k nasazení léku. Máte pozitivní rodinnou anamnézu, vyšší cholesterol, bývalý kuřák, proto Vaše riziko onemocnění srdce je vyšší, proto je lék na místě. Přesně nevím, proč lék nechcete užívat, zda-li se jedná o nežádoucí účinky nebo jiné problémy. Poslední slovo má vždy pacient, pokud léky nechcete užívat, nikdo Vás nutit nemůže. Myslím si, že než užívání léků, je lepší, že jste zanechal kouření a pravidelně cvičíte. Tím jste pro své zdraví udělal úplně nejvíce.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: