Cholesterol

Dobrý den.Asi 10let se léčím na vyšší cholester.Atorisem 20 mg.Dále se léčím na vys.tlak,diabetes.Jsem po op.prsu pro dg:ca a beru horm.léky.Výsledky chol.mám již několik lék v normě.Chci se zeptat,jestli musím statimy stále užívat.Děkuji a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Magdo, statiny je třeba užívat stále - jste-li diabetička s vysokým tlakem, je pro prevenci komplikací cukrovky (souvisejících s aterosklerosou) žádoucí mít hladinu cholesterolu pokud možno co nejnižší (podotýkám, že to neznamená jen "v normě"), čehož se bez léků většinou nedosáhne, při jejich vysazení by se cholesterol opět zvýšil. Pokud Vám tedy lék nečiní nějaké potíže, jistě jej užívejte dál. Máte-li pocit, že berete "moc léků", je třeba účel každého jednoho z nich probrat s Vaším praktickým lékařem. Je možné, že by se Vaše léčba dala nějak upravit (nebo alespoň zmenšit počet tablet), statin by ale ve Vaší léčbě vzhledem k výše uvedenému měl zůstat.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: